27 Ekim 2015 Salı

Fatih Çekirge'den Dopingçiye Destek Yazısı

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, bugün "Nevin'e destek için var mısınız?" başlıklı bir yazı kaleme almış.

Çekirge, 3 yıl doping cezası alan Nevin Yanıt'tan mağdur yaratmaya çalışmış. Yazısından anlaşıldığı kadarıyla, Yanıt, sponsor bulamıyor. Çekirge ise, Yanıt'ın sponsor bulması için PR çalışmasına destek vermeye çalışıyor.

Çekirge'yi ayıpladım. Bilmeden, araştırmadan, öğrenmeden yazmış. Yanıt, antrenörünü suçlamış. Çekirge, Yanıt'ın iddiaları mutlak gerçekmiş gibi sayfasına almış. Yanıt'ın antrenörü ile konuşmamış. Yanıt'ın iddialarını sormamış.

Nevin Yanıt'ın iddiaları komik bile değil.

Yanıt, "antrenörüme güvenerek büyük hata yaptım" demiş. Dopingle ilgili teknik ve hukuki konulara girmeyeceğim. 3 kez Avrupa Şampiyonu olmuş bir sporcu, vücuduna giren maddeden sorumlu olur. Kan dopinginin Yanıt'tan habersiz gerçekleşmesi mümkün değil.

Yanıt, kamuoyuna farklı bir hikaye anlatmaya çalışmış. Çekirge ise onun kalemi olmuş.

Çekirge'ye CAS'ın Nevin Yanıt ile ilgili basın açıklamasını (http://goo.gl/zEZpfF) veya CAS kararını (http://goo.gl/kDAPCT) okumasını öneririm.

CAS, Yanıt'ın birden çok doping ihlaline imza attığını açıkladı.

Nevin Yanıt, Ağustos 2012 - Şubat 2013 tarihleri arasında birçok kez yasaklı madde olan stanzolol ve testosteron kullanmış; Haziran 2012 - Şubat 2013 tarihleri arasında ayrıca kan dopingine başvurmuş. Bu ihlalleri belli bir düzen içinde gerçekleştirmiş.

CAS kararı çok açık: Çelebi'nin ve Yanıt'ın iddialarının aksine, Nevin Yanıt bilerek ve isteyerek doping ihlali yaptı.

Yanıt, bu konuda masum olduğunu, kandırıldığını düşünüyorsa antrenörüne tazminat davası açardı. O antrenör, kulüp antrenörü ise, Nevin Yanıt kulübüne de dava açardı. Ortada herhangi bir dava olmadığına göre, Yanıt'ın iddialarında samimi olmadığını kabul etmeliyiz.

ATLETİZM FEDERASYONU'NU UNUTMAYALIM!

Hazır Nevin Yanıt'ın bahsi açılmışken, Türkiye Atletizm Federasyonu'na (TAF) da değinmek lazım.

TAF yetkilileri Nevin Yanıt'ı doping kontrolünden kaçırmışlardı. Bu olay üzerine, IAAF, Nevin Yanıt'ı takip listesine aldı. TAF Disiplin Kurulu, sistematik doping yapan Yanıt'a sadece 2 sene ceza verdi. TAF Disiplin Kurulu'nun akla zarar kararı IAAF'in tepkisini çekti. IAAF, cezanın 4 yıla çıkarılması için CAS'a başvurdu.

TAF, CAS yargılamasında sessiz kaldı. Federasyon, Disiplin Kurulu'nun kararının arkasında dur(a)madı. Neden TAF, kurulun kararını savun(a)madı?

TAF Disiplin Kurulu'nun kararları federasyonun Internet sitesinde yayınlanmıyor. Kurulun kararları, gerekçeleri bilinmiyor. Bu kararlar denetlenemiyor, birbirleriyle karşılaştırılamıyor. Kurulun spor hukuku, özellikle doping mevzuatı ve uygulaması ile ilgili bilgisi değerlendirilemiyor.

CAS kararları olmasa, TAF Disiplin Kurulu'nun açıkça hukuka aykırı kararlarının detaylarını öğrenemeyeceğiz. Umarım TAF, kurulun kararlarını yayınlamaya başlar. Spor hukuku ile ilgilenen hukukçular da kararları değerlendirerek, daha fazla hata yapılmasını engelleyebilirler.

ÇEKİRGE'NİN SPONSOR ÇAĞRISI CİDDİYE ALINMAMALI!

Çekirge, yazısını şöyle bitirmiş:

"Kızanlara bir sözüm yok. Ama güvenenler için soruyorum: Olan oldu. Haklı haksız, o ceza doldu... Şimdi Nevin’e destek olmaya var mısınız?
- Bir sporcunun küllerinden doğmasına destek olmaya var mısınız?
- Ay-yıldızlı bayrağımızı bir kez daha zirveye çekmek için var mısınız?
Haydi Nevin, geç şu barajı, Amerika’da dünya şampiyonası için seni alkışlayalım."

Umarım kimse Nevin Yanıt'a güvenmiyor; ona destek olmayı düşünmüyordur.

Umarım hiçbir antrenör, sistematik doping yapan ama antrenörünü namlunun ucuna koyan bir sporcuyla çalışmayı düşünmüyordur.

Umarım devlet, hatalarından ders alır ve dopingçilere destek vermeyi bırakır.

Umarım devlet kendi vermediği desteği, özel sektöre baskı uygulayarak "sponsor" kisvesi altında dolaylı şekilde vermeyi aklının ucundan geçirmez.

12 Ekim 2015 Pazartesi

İddaa Oyun Planı Değiştirildi

Spor Toto Teşkilat Başkanlığı İddaa'nın Oyun Planı'nı değiştirdi. Oyun Planı'na yeni fıkralar eklendi. Değişikliklerle birlikte, 15'inci maddenin 63 fıkrası oldu.

Değişiklik aşağıdaki gibidir:

2 Ekim 2015 Cuma

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sözleşmeli Spor Uzmanı ve Antrenör Çalıştırılması Hakkında Yönetmelik Değiştirildi

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sözleşmeli Spor Uzmanı ve Antrenör Çalıştırılması Hakkında Yönetmelik'te önemli değişiklikler yapıldı. Değişiklikler, 2 Ekim 2015 Tarihli ve 29490 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Öncelikle, yönetmeliğin ismi "Spor Genel Müdürlüğü Sözleşmeli Spor Uzmanı ve Antrenör Çalıştırılması Hakkında Yönetmelik" olarak değiştirildi.

Değişiklik yapan yönetmelik metni aşağıdaki gibidir:

30 Eylül 2015 Çarşamba

TFF Bünyesinde Profesyonel Müsabaka İcra Kurulu Oluşturuldu

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Komitesi Talimatı değiştirildi.

TFF Yönetim Kurulu‟nun 29.09.2015 tarih ve 6 sayılı toplantısında aldığı karar ile talimatın çeşitli hükümleri değiştirilmiş ve bu değişiklikler 30.09.2015 tarihinde TFF‟nin resmi internet sitesi olan www.tff.org adresinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İlgili düzenlemeler aşağıdaki gibidir:

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Talimatı'nda Değişiklik

TFF, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Talimatı'nda değişiklik yapıldığını duyurdu.

Talimat'a geçici madde eklendi. İlgili madde aşağıdaki gibidir:

"TFF Statüsü’nün 55. ve 56. maddelerinde Uyuşmazlık Çözüm Kurulunun yargı yetkisine ilişkin olarak getirilen değişiklikler yürürlük tarihi olan 11.07.2015 tarihinden önce adli yargıda açılmış ve görülmekte olan davalar Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun münhasır görevi kapsamında değildir. Statü değişikliğinin yürürlük tarihi olan 11.07.2015 tarihinden önce adli yargıda açılmış ve devam eden davalar yönünden mahkemeler görevli olmaya devam edecektir."

15 Eylül 2015 Salı

WADA Cezalı Sporcu Destek Personeli Listesi'ni Yayınladı

WADA, sporcu destek personeli sıfatıyla ceza alan isimlerin listesini yayınladı. Bu liste, Dopingle Mücadele Ajansları'nın paylaştığı isimlerden oluşuyor.

Listede 5 Türk yer alıyor:
Sevinç Esmer (ömür boyu)
Erol Mutlusoy (ömür boyu)
Fikret Ozsoy (ömür boyu)
Davut Sepetçi (ömür boyu)
Esmer Sevinç (ömür boyu)

Bu liste eksik. Zira SGM Tahkim Kurulu, yasaklı ilaç ticareti yapmak ve dopingi teşvik suçlamasıyla bazı atletizm antrenörleri hakkında verilen ömür boyu men cezalarını onamıştı. Yukarıdaki listede yer almayan ancak ömür boyu men cezası alan antrenörler arasında Ertan Hatipoğlu, Metin Durmuşoğlu, Ziya Özel, Rıza Yetiş, Çağlar Kahramanoğlu bulunuyor. Bu isimlerin neden WADA'ya bildirilmediğinin soruşturulması gerekiyor.

WADA'nın listesinde sadece ömür boyu men cezası alan isimler yer almıyor. Belirli süreli ceza almış antrenörler de listede belirtildi. Belirli süreli ceza alan antrenörler arasında hiçbir Türk antrenörün yer almaması dikkat çekti. Atletizm antrenörleri arasında süreli men cezası alan antrenörler yer aldığı biliniyor.

WADA'nın listesi Türk sporu açısından önemli. Artık sadece sporcularımız değil, destek personeli de ceza almaya başladı.

Türkiye'de antrenörlere verilen doping cezaları hakkında bir hususa değinmek gerekiyor.

Türkiye'de antrenörler hukuka aykırı şekilde cezalandırılıyorlar. WADA Kodu'na göre, antrenörlerin doping ihlali ile ilgili kusurlarının şüpheye yer vermeden ispatlanması gerekirken, Türk mevzuatı antrenörleri kusursuz sorumluluk ilkesi ile sorumlu tutuyor. Bir sporcu doping ihlali yaparsa, o sporcunun antrenörü hiç sorgulanmadan cezalandırılabiliyor.

Antrenör Eğitim Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile, "çalıştırdığı sporcunun yasaklı madde kullandığının belirlenmesi durumunda sporcuyu çalıştıran antrenör veya antrenörlerin lisansı, ilgili federasyonun teklifi ve Genel Müdürün onayı ile bir yıl süreyle, tekrarı halinde beş yıla kadar geçersiz sayılacağı" öngörüldü.

Bu düzenleme birçok açıdan evrensel hukuk ilkelerini, WADA Kodu'nu (2003 versiyonu: https://goo.gl/3SdU9b, 2009 versiyonu: https://goo.gl/orjFAV) ve Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı'nı (2011 versiyonu: http://goo.gl/78ldcY) ayaklar altına alıyor:

1) Bir sporcu yasaklı madde kullanırsa, söz konusu doping ihlalinde hiçbir kusuru olmayan antrenör cezalandırılabiliyor.

Türkiye Atletizm Federasyonu Ceza Kurulu, "antrenör, sporcusunun her davranışından sorumludur" şeklinde bir görüş benimsedi. Oysa, bir antrenör ancak doping maddesini temin etmesi, pazarlaması, sporcusunu doping ihlali yapmaya teşvik etmesi, sporcusuna bu yönde kolaylık sağlaması gibi kasıtlı davranışları sonucunda cezalandırılabilir. Bir antrenörün, sırf sporcusu yasaklı madde kullandığı için cezalandırılması WADA Kodu'na, Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı'na aykırıdır.

2) Kusursuz sorumluluk halleri kanunla getirilebilir. Kanunda, WADA Kodu'nda, Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı'nda yer almayan kusursuz sorumluluk halleri yönetmelikle getirilemez.

Bu iki aykırılıktan ötürü, ilgili hükmün iptal edilmesi gerekir.

Bir an için, yönetmelikle kusursuz sorumluluk getirilebileceğini varsayalım. Düzenleme yine hukuka aykırı. Şöyle ki;

3) Antrenör sadece sporcunun yasaklı madde kullanması halinde sorumlu tutuluyor. Oysa doping ihlalleri sadece yasaklı madde kullanımı ile sınırlı değil. Yasak metodların kullanılması da doping ihlali olarak kabul ediliyor. Antrenör Eğitim Yönetmeliği, sporcunun imza atacağı doping ihlalini dar anlamda öngörmüş.

4) Sporcusu yasaklı madde kullanan her antrenöre ceza verilmiyor. Teşkilat, istediğini cezalandırıyor.

Bir antrenörün ceza alabilmesi için, sporcusunun yakalanması yeterli değil. Federasyonun ceza verilmesi konusunda Spor Genel Müdürü'e teklif vermesi gerekiyor. Teklif verilmesi de yeterli değil. Spor Genel Müdürü'nün bu teklifi onaylaması gerekiyor.

Bir sorumluluk hali öngörülüyorsa, bunun içinin boşaltılmaması, ceza sürecinin sulandırılmaması gerekir. Federasyonun ve Spor Genel Müdürü'nün keyfine göre ceza verilmesi adamına göre tavır olur. Beğenilen antrenör korunur, beğenilmeyen antrenörün ayağı kaydırılır.

Antrenörler, sporcuların yasaklı madde kullanmasından sorumlu olacaksa, bu kural istisnasız tüm antrenörlere uygulanmalıdır. Federasyonun olayı örtbas etmesi ya da Spor Genel Müdürü'nün dosyayı federasyona geri göndermesi mümkündür.

5) Antrenörlere verilecek cezalar, WADA Kodu ve diğer mevzuat dikkate alındığında çok az. Bu cezaların arttırılması gerekir.

Sonuç olarak,

- Antrenör Eğitim Yönetmeliği'ndeki ilgili hükmün yürürlükten kaldırılması gerekir. İptal davası açılması halinde ise, kanımca, bu düzenleme muhakkak iptal edilecektir. Yeter ki bir antrenör iptal davası açsın!

- WADA'nın yayınlanan listede önemli eksikler bulunmaktadır. Türkiye'deki yetkili kurumlar cezalı destek personeli ile listeyi tamamlamalı ve WADA'ya tam liste göndermelidir.

- WADA'ya gönderilen liste ayrıca Türkiye Mili Olimpiyat Komitesi, Spor Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Türkiye Doping Kontrol Merkezi ve ilgili federasyonların resmî Internet sitelerinde yayınlanmalıdır.

22 Ağustos 2015 Cumartesi

Atletizm Federasyonu'nun CAS Sessizliği

Aslı Çakır Alptekin'in 8 yıl men cezası almasının ardından, gözler Türkiye Atletizm Federasyonu'na (TAF) döndü. Ancak federasyondan çıt çıkmıyor. Federasyon başkanı Ahmet Çıntımar olmak üzere, federasyon yönetim kurulundan açıklama bekledik. Federasyonun Internet sitesinde açıklama yapılması bile yeterli olacaktı. Beklenen açıklama bir türlü yayınlanmadı.

Federasyon, Alptekin ile ilgili kararı duyurmak zorunda olmadığını iddia edebilir. Bu iddia tartışılır. 

Ne var ki, CAS kararı sadece Alptekin ile ilgili değil. IAAF hem Alptekin'e hem de TAF'ye karşı dava açtı. TAF, davalılardan biriydi. IAAF Alptekin ve TAF ile anlaşma yaptı. TAF, IAAF'in masraflarından sorumlu olmayı kabul etti. TAF, CAS'ın kararını bu açıdan bile olsa duyurmak zorundaydı.

CAS'ın Aslı Çakır Alptekin Kararı incelendiğinde, TAF'nin süreç boyunca ağır kusurunun ve ihmalinin olduğu görülüyor:

Aslı Çakır Alptekin'in Açıklaması Hakkında

Aslı Çakır Alptekin, biyolojik pasaport verilerindeki anomali sebebiyle IAAF ile 8 yıl men cezası verilmesi konusunda anlaşmıştı. Anlaşma, CAS kararının parçası haline getirilmiş ve CAS'ın kararı 18 Ağustos tarihinde yayınlanmıştı.

Alptekin, kararın yayınlanmasından iki gün sonra, 20 Ağustos tarihinde Facebook sayfasında bir açıklama yayınladı.

Bu açıklama kamuoyunda şüpheyle karşılandı. Açıklamadaki tutarsızlıklar dile getirildi: http://www.olimpikturk.com/2015/08/asl-cakr-alptekin-iaaf-ve-gamze-bulut.html. Birçok sitede ve sosyal medyada bu açıklamayla dalga geçildi.

Aşağıda açıklama ile ilgili görüşlerimi paylaşacağım.

21 Ağustos 2015 Cuma

Aslı Çakır Alptekin'den Kamuoyu Açıklaması

IAAF ile anlaşarak doping kuralı ihlali nedeniyle kendisine 8 yıl men cezası verilmesini kabul eden Aslı Çakır Alptekin, bugün Facebook sayfasından açıklama yaptı: https://www.facebook.com/AsliCakirAlptekin/posts/875127465897562

Açıklama, konu ile bilgisi olanları tatmin etmekten uzak, kendi içinde tutarsız, gerçeğe aykırı iddialar  ve maalesef doping ikrarı içeriyor.

Bu açıklamayı sonra değerlendireceğim.

Açıklama aşağıdaki gibidir:

19 Ağustos 2015 Çarşamba

Türkiye Eskrim Federasyonu, Yürürlüğe Gir(e)meyen Talimatlarla Yönetiliyor

Türkiye Eskrim Federasyonu (TEF) garip işlere imza atıyor.

TEF, Federasyon Teknik Talimatı'nda değişiklik yapıldığını, klasman sistemi ve milli takım sporcularının belirlenmesi konusunda yeni dönemin başladığını duyurdu.

TEF'nin açıklaması birçok açıdan sorunlu.

18 Ağustos 2015 Salı

CAS'ın "Aslı Çakır Alptekin Kararı"nın Sonuçları

CAS, Aslı Çakır Alptekin ile ilgili kararını dün açıkladı. IAAF, Aslı Çakır Alptekin ve Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) bir anlaşmaya vardı ve anlaşma CAS’ın kararı haline geldi.
Kararı önceki yazımda özetlemiştim. Bu yazıda Aslı Çakır Alptekin’in doping cezası almasının sonuçlarına değinmeye çalışacağım. Özellikle kamuoyunda tartışılan iki hususla ilgili görüşlerimi paylaşacağım.

CAS, Aslı Çakır Alptekin Kararı'nı Açıkladı

Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Aslı Çakır Alptekin ile ilgili kararını bir basın bülteni ile duyurdu ve ilgili kararı resmi Internet sitesinde yayınladı.

CAS’ın gerekçeli kararında Aslı Çakır Alptekin’i 8 yıl hak mahrumiyetine götüren süreç kısaca anlatılmış.

1 Ağustos 2015 Cumartesi

Fred, Doping, Hükmen Yenilgi Bilmecesi

Fenerbahçe - Shakhtar Donetsk arasında oynanan Şampiyonlar Ligi 3'üncü Ön Eleme Turu ilk maçı 0-0 bitti ama şimdiden tarihe geçti.

Maçtan bir gün önce Shakhtar Donetsk'in yıldız futbolcusu Fred'in A numunesinin pozitif çıktığı öğrenildi. Fenerbahçe, UEFA'ya durumu bildirdi. Ukrayna takımının teknik direktörü Lucescu, UEFA'nın kendilerini Fred'i oynatmamaları konusunda uyardığını ancak sporcusuna güvendiğini açıkladı.

Maçın ardından Fenerbahçe, Donetsk'in hükmen mağlup edilmesi için UEFA'ya başvurdu.

Fenerbahçe'nin hangi gerekçeleri ileri sürdüğünü bilmiyoruz. Sosyal medyada paylaşılan iddialar çeşitli ihtimalleri akla getiriyor.

TFF Talimatlarında Değişiklik Yapıldı

Türkiye Futbol Federasyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, TFF Yönetim Kurulu'nun 28.07.2015 tarih ve 3 sayılı toplantısında alınan kararla, "Futbol Disiplin Talimatı", "Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Talimatı" ve "Özel Müsabaka Talimatı" yenilendi; "Akreditasyon Talimatı", "Futbol Menajerleri Talimatı", "Futbol Müsabaka Talimatı", "Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı", "Sportif Ekipman Talimatı" ve "Yayın Talimatı"nda değişiklik yapıldı.

Ne yazık ki, TFF talimat değişiklikleri ile ilgili kapsamlı açıklama yapmaktan kaçınıyor.

Yenilendiği açıklanan Futbol Disiplin Talimatı, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Talimatı ve Özel Müsabaka Talimatı'nda eski ve yeni versiyonları tek tek incelemek gerekiyor. Oysa bu talimatlarda devamlılık sağlanarak mevcut talimata ek düzenlemeler getirilmesi mümkün iken, yeni talimatlar hazırlandı. Yeni talimatlarla eski talimatlar arasındaki farkları ancak kelime kelime okuyarak tespit edebileceğiz.

Değişiklik yapılan talimatlarda ise söz konusu değişiklikler ilgili talimatın yürürlük maddesinde açıklanmış. Değiştirilen maddelerde ilgili düzenlemenin değişiklikten önceki versiyonu dipnotlarında gösterilmediği için, ne yönde değişiklik yapıldığını tespit etmek için araştırma yapılması gerekecek.

TFF, talimatlarda değişiklik yaparken talimat içinde eski versiyonları dipnotlarda göstermeli; değişiklik duyurusunda da karşılaştırma tablosu yayınlamalıdır. TFF, şeffaflık ilkesine uygun hareket etmelidir.

Yenilenen üç talimatı incelemek için zamana ihtiyaç var. Değişiklik yapılan talimatlardaki değişiklikler ise aşağıdaki gibidir:

15 Temmuz 2015 Çarşamba

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Tesislere Ad Verme Yönetmeliği Değiştirildi

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Tesislere Ad Verme Yönetmeliği değiştirildi. Değişiklik, 15 Temmuz 2015 Tarihli ve 29417 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi (PDF versiyonu için bkz. http://goo.gl/F6vVn9)

Yönetmelikte yapılan belli başlı değişiklikler aşağıdaki gibidir:

14 Temmuz 2015 Salı

TFF Kulüp Lisans Kurulu da Değiştirildi

TFF yönetim kurulu iki gündür kurulları belirleyemedi. Özellikle yedek üyelerin sayısında özensiz davrandı. Mevzuatta öngörülenden fazla sayıda kişi yedek üye olarak atandı.

PFDK ve Tahkim Kurulu'ndan sonra TFF Kulüp Lisans Kurulu'nda da yedek üyelerde değişiklik yapıldı.

TFF Kulüp Lisans Kurulu'na dört yedek üye atanabilirken, TFF yönetim kurulu bu kurula beş üye atamıştı.

Yedek üyelerden Emre Erdoğan görevden alındı ve yedek üye sayısı dörde indirildi.

Tahkim Kurulu da Eksildi

TFF Yönetim Kurulu dünden beri kurulları belirlemeye çalışıyor. Bir türlü beceremedi.

Tahkim Kurulu başkanı ve asıl üyeleri dün belirlenmişti. Yedek üye listesi ise önce yayınlanıp sonra kaldırılmıştı. Yayınlanan listede ise altı üyeden oluşması gereken yedek listeye yedi isim yazıldığını açıklamıştım.

Bugün yedek liste tekrar düzenlenmiş. Yedi kişilik liste altı kişiye indirilmiş. İlk listede yer alan Mustafa Serdar Akdoğan listeden çıkarılmış.

Bu listeler hazırlanırken ne tür pazarlıklar dönüyor bilemiyoruz ama listenin devamlı değiştirilmesi rahatsız ediyor.

TFF, Bir Gün Geçmeden PFDK Üyesini Görevden Aldı

TFF'de garip işler dönüyor.

Dün TFF yönetim kurulu PFDK üyelerini atamıştı. PFDK üyeleri TFF'nin resmî sitesinde ilan edilmişti. Birkaç saat sonra yedek üye listesi yayından kaldırmıştı.

Bugün gariplik devam ediyor. Dün PFDK yedek listesinde yer alan Fatih Erdöl, bugün PFDK asıl üye listesine kaydırıldı. Dün asıl üye olarak tanıtılan Ahmet Yavaşçı ise listeden çıkarıldı.

PFDK'nın asıl üyesinin, atanmasının üzerinden bir gün geçmeden görevden alınması düşündürücüdür. Bu görevden alma, Ahmet Yavaşçı'nın yerine getirilen Fatih Erdöl'ün üyeliğini şaibeli hale getirmiştir.

TFF'nin söz konusu görevden alma ve yeni üye ataması işlemlerinin gerekçelerini kamuoyuna açıklaması gerekir.

Fatih Erdöl'ün PFDK üyeliğinin yanında ayrıca Eskrim Federasyonu yönetim kurulu üyesi olması da dikkat çekici.

TFF Tahkim Kurulu'nun Yedek Üye Listesi Aşırıya Kaçmış

Bugün TFF'nin sitesinde birçok kurulla ilgili atama kararları yayınlandı.

PFDK ile Tahkim Kurulu'nun asıl ve yedek üyeleri yayınlandıktan kısa süre sonra her iki kurulun yedek üye listeleri silindi.

Tahkim Kurulu'nun yedek üye listesini okuduğumda çok şaşırdım. Liste hukuka aykırı hazırlanmış.

Tahkim Kurulu'nun bir Başkan ile altı asıl, altı yedek üyeden oluşması gerekiyor.

TFF'nin bugün yayınlandığı yedek üye listesi ise 7 (yedi) kişiden oluşuyor: Av. Uğur Mutlu, Av. Mürteza Zengin, Av. Yalçın Güdül, Av. Selahattin Kalkan, Av. Mustafa Serdar Akdoğan, Av. Muhammed Yusuf Dündar ve Yard. Doç. Dr. Aslan Delice.

TFF yönetim kurulu, yedek üye olarak altı kişi yerine yedi kişi atamış.

Bu, çok büyük bir hata! Tahkim Kurulu listesini TFF yönetim kurulunun önüne kim koydu? Yönetim kurulunda mevzuatı bilen üye yok mu?

Tahkim Kurulu yedek üye listesi bu hatanın düzeltilmesi amacıyla mı silindi bilmiyorum. Öyle ise, PFDK'nın yedek üye listesinin silinmesinin gerekçesi nedir?

TFF Kurullarında Kulüp Üyelerinin ve Avukatlarının Yer Alması Doğru Değil

TFF yönetim kurulu birçok kurula atama yaptı.

Kurul üyeleri irdelendiğinde, özellikle PFDK ve Tahkim Kurulu üyelerinin bazı kulüplerle yakın ilişki içinde olduğu görülüyor.

Kurul kararlarının hukuka uygun, adil, tarafsız olduğuna inanmak zor olacak.


TFF Futbol Disiplin Talimatı'nın 70'inci maddesinde PFDK üyeleri için çekilme yükümlülüğü öngörülüyor. PFDK üyeleri, tarafsızlıklarından ciddi şüpheyi gerektirecek haklı sebeplerin varlığı halinde ilgili dosyaya ilişkin olarak kuruldan derhal çekilmek zorundadır.

TFF, Bazı Kurulların Yedek Üyelerini Açıklamıyor

Bugün beklenen oldu ve TFF yönetim kurulu bazı kurulları belirledi.

Açıklamanın üzerinden birkaç saat geçtikten sonra ilginç bir gelişmeye tanık olduk.

TFF, PFDK üyelerini yayınlarken, yedek üyelere de yer vermişti. Birkaç saat sonra PFDK yedek üyelerinin isimlerinin silindiğini gördük. Değiştirilmeden önceki listede yer alan Av. Fatih Erdöl, Av. Ahmet Eren Başkurt, Av. Anıl Soğancıoğlu, Av. Uğur Osman Zincir, Av. Abdülkedir Kocatepe, Arda Erdem ve Av. Oğuzhan İlyas yeni listede yer almıyorlar.

TFF, Tahkim Kurulu üyelerini tanıtırken ise sadece asıl üyeleri yayınlamayı tercih etti. Tahkim Kurulu'nun yedek üyelerini öğrenemedik.

TFF'nin birkaç saat içinde PFDK'nın yedek üyelerini sayfadan kaldırması ve Tahkim Kurulu'nun sadece asıl üyelerini yayınlamakla yetinmesi kuşkuyla karşılandı.

Not: Kısa bir araştırmadan sonra TFF Tahkim Kurulu yedek üyelerinin de önce ilan edildiğini ancak listenin silindiğini öğrendim.

TFF'nin yayınladığı ilk listede yer alan yedek üyeler aşağıdaki gibiydi:
1- Av. Uğur Mutlu
2- Av. Mürteza Zengin
3- Av. Yalçın Güdül
4- Av. Selahattin Kalkan
5- Av. Mustafa Serdar Akdoğan
6- Av. Muhammed Yusuf Dündar
7- Yard. Doç. Dr. Aslan Delice

TFF Tahkim Kurulu Belirlendi

TFF Yönetim Kurulu, Tahkim Kurulu'nu belirledi.

Avukat Engin Tuzcuoğlu başkanlığındaki Tahkim Kurulu aşağıdaki isimlerden oluşuyor:

1 - Av. Engin Tuzcuoğlu (BAŞKAN)
2 - Av. Can Yalçınkaya
3 - Av. Sait Yalazay
4 - Doç. Dr. Murat Balcı
5 - Av. İsmail Esin
6- Av. Fuat Göktaş
7- Prof. Dr. Emine Yazıcıoğlu

Tahkim Kurulu, Federasyon Başkanının teklifi ve Yönetim Kurulunun kararı ile en az beş yıllık meslekî tecrübeye sahip Hukuk Fakültesi mezunları arasından seçilecek bir Başkan ile altı asıl, altı yedek üyeden oluşuyor.

TFF Yönetim Kurulu sadece asıl üyeleri atadı. Yedek üyelerin listesi henüz açıklanmadı. Diğer kurulların yedek üye listesi açıklanmışken, Tahkim Kurulu'nun yedek listesinin ilan edilmemesi şüphe ile karşılandı.

Not: Kısa bir araştırmadan sonra TFF Tahkim Kurulu yedek üyelerinin de önce ilan edildiğini ancak listenin silindiğini öğrendim.

TFF'nin yayınladığı ilk listede yer alan yedek üyeler aşağıdaki gibiydi:
1- Uğur Mutlu
2- Mürteza Zengin
3- Yalçın Güdül
4- Selahattin Kalkan
5- Mustafa Serdar Akdoğan
6- Muhammed Yusuf Dündar
7- Aslan Delice


Yukarıdaki liste mevzuata aykırıydı. Yedek üye sayısı en fazla 6 olabilirken, TFF'nin yayınladığı ilk listede 7 üye bulunuyordu.

TFF Kulüp Lisans Kurulu Üyeleri Belirlendi

TFF Yönetim Kurulu, Kulüp Lisans Kurulu Başkanlığı'na Doç. Dr. Naim Demirel'in getirilmesine karar verdi.

Doç. Dr. Naim Demirel başkanlığındaki Kulüp Lisans Kurulu şu isimlerden oluşuyor:

1- Doç. Dr. Naim Demirel (Başkan)
2- Nejdet Hüddam
3- Av. Cihan Önal
4- Av. Aydın Güngör
5- Av. Selçuk Akgün

YEDEK ÜYELER
1- Suat Ekici 
2- Ahmet Hakan Arıkan
3- Ali Yazlı
4- Tolga Tatari
5- Emre Erdoğan

Kurulun görevlerini sıralamadan önce, TFF'nin dikkatini iki konu üzerine çekmek isterim.

13 Temmuz 2015 Pazartesi

Menajer Değerlendirme Komisyonu Üyeleri Belirlendi

TFF Yönetim Kurulu, Menajer Değerlendirme Komisyonu üyelerini belirledi.

Menajer Değerlendirme Komisyonu üyeleri şu isimlerden oluşuyor:

1- Hüdai Doğu
2- Av. Başbuğ Pınarbaşı
3- Prof. Dr. Ufuk Aydın
4- Av. Fuat Göktaş

Menajer Değerlendirme Komisyonu, menajerlik lisansı başvuru taleplerininin Futbol Menajerleri Çalışma Talimatı'nda belirlenen şartlara uygun olup olmadığını inceleyecek.

Komisyon, menajerlik lisansına başvuranların aşağıdaki şartları haiz olup olmadığını değerlendirecek:
a) Türk vatandaşı olmak veya Türkiye’de yasal ikametgaha ve çalışma iznine sahip olmak,
b) Şike ve teşvik primi ile Futbol Disiplin Talimatı’nın “Hükümlülük” kenar başlıklı maddesinde belirtilen suçlardan dolayı kesin hüküm giymemiş olmak,
c) Disiplin Kurulları tarafından, müsabaka sonucunu etkileme, bahis, doping, ayrımcılık ve sahtecilik eylemleri nedeniyle kesinleşmiş ceza almamış olmak,
ç) TFF tarafından belirlenecek diğer şartları yerine getirmek.
d) Mesleki, sosyal ve ahlaki yönlerden iyi anılmak ve "kusursuz bir itibara" sahip olmak.

Komisyon, değerlendirme neticesinde başvuruları uygun bulunmayan kişilerin başvurularını reddedecek. Lisans adayı Değerlendirme Komisyonun ret kararının kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içinde TFF Yönetim Kuruluna itirazda bulunabilecek. Süresi içinde itiraz edilmezse ret kararı kesinleşecek. Bu kişiler ret kararının kesinleşmesinden itibaren en erken bir yıl sonra ret gerekçesinin ortadan kalktığını kanıtlayarak tekrar lisans başvurusunda bulunabilecekler.

Menajerliğe başvuranlarda aranan şartlar başta olmak üzere, Futbol Menajerleri Çalışma Talimatı'nın birçok düzenlemesi eleştiriye açık. Şimdilik sadece Değerlendirme Komisyonu'nun görevini yazmakla yetindim.

PFDK Üyeleri Atandı

TFF Yönetim Kurulu, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu Başkanlığı'na Avukat Hüseyin Karaahmetoğlu'nun getirilmesine karar verdi.

Avukat Hüseyin Karaahmetoğlu başkanlığındaki PFDK şu isimlerden oluşuyor:

1- AV.HÜSEYİN KARAAHMETOĞLU (BAŞKAN)
 2- AV. SERDAR ÖLMEZ
3- AV. AHMET YAVAŞÇI
4- AV. ENVER POLAT YILMAZ
5- AV. ALİ KEMAL ATÇEKEN
6- AV. AHMET GÜREL
7- AV. UFUK UYSAL 

YEDEK ÜYELER
1- AV. FATİH ERDÖL 
2- AV. AHMET EREN BAŞKURT
3- AV.ANIL SOĞANCIOĞLU
4- AV. UĞUR OSMAN ZİNCİR
5- AV. ABDÜLKADİR KOCATEPE
6- ARDA ERDEM
7- AV. OĞUZHAN İLYAS

Neden PFDK ve Tahkim Kurulu Üyeleri Atanmıyor?

Türkiye Futbol Federasyonu olağan seçimli mali genel kurulu geçen ay gerçekleşti. Bu genel kurul ile Yıldırım Demirören tekrar başkan seçildi.

TFF'nin yeni yönetim kurulu ilk toplantısını 6 Temmuz'da gerçekleştirdi. Bu toplantıda kurulların atanması beklendi ancak kurullar atanmadı. Yeni yönetim tarafından atanan ilk kurul MHK oldu.

Etik Kurulu, AFDK, PFDK ve Tahkim Kurulu üyeleri henüz atanmadı.

Bugün bu kurullar işlevsizdir. Yönetim kurulunun değişmesi ve yeni yönetim kurulunun görevlendirilmesi ile birlikte kurulların görevleri sona ermiştir. Zira bu kurulların görev süresi her halükarda TFF Yönetim Kurulunun ya da başkanın görev süresi ile sınırlıdır. Bugün federasyonun sitesinde kurul üyesi olarak ilan edilen üyelerin hiçbiri hukuken üye değildir.

TFF yönetim kurulunun kurulları neden atamadığı bilinmiyor. Ancak bu bekleyiş, Türk futboluna zarar verebilir.

3 Temmuz süreci, bu kurulların yaz aylarında da büyük iş yükü altına girebileceğini gösterdi. Bu yaz aynı sorunların tekrarlanmayacağını kimse iddia edemez.

Sözleşmelerin feshinden, transferlerden doğacak uyuşmazlıklar bu kurulları terletecek.

TFF yönetimi en kısa zamanda yeni kurulları atamalıdır.

TFF Statüsü Değiştirildi

Türkiye Futbol Federasyonu Statüsü, 25 Haziran 2015 tarihinde yapılan olağan seçimli genel kurulda değiştirilmişti.

İlgili değişiklikler 11 Temmuz 2015 Tarihli ve 29413 Sayılı Resmî Gazete'de ilan edildi.

İlan aşağıdaki gibidir:

2 Temmuz 2015 Perşembe

TFF Olağan Seçimli Genel Kurulu Toplantı Tutanağı yayınlandı

Türkiye Futbol Federasyonu'nun 25 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirdiği Olağan Seçimli Genel Kurulu Toplantı Tutanağı TFF'nin resmi sitesinde yayınlandı.

Tutanağı okumak için tıklayın!

10 Haziran 2015 Çarşamba

PFDK ve Tahkim Kurulu'nda Kulüp Üyeleri Yer Almamalı

TFF'nin olağan seçimli genel kurulu 25 Haziran'da gerçekleşecek. Yıldırım Demirören ve Haluk Ulusoy başkan adaylıklarını açıkladılar.

Medyada iki adayın listeleri hakkında spekülasyonlar yayınlanıyor.

TFF yönetiminde en önemli kurullar PFDK ve Tahkim Kurulu. Lobi, bu kurullara üye atanması için yapılıyor. TFF'nin delege yapısında kulüplerin, özellikle Süper Lig kulüplerinin baskın olması, bu kurullarda kulüp etkisini güçlendiriyor.

TFF mevzuatında PFDK ve Tahkim Kurulu üyelerinin bağımsız ve tarafsız olduğu öngörülse de, pratiğin bu yönde olmadığını biliyoruz. Şike sürecinde PFDK'nın Trabzonlu üyesi Yusuf Reha Alp ile ilgili tartışmalar unutulmadı.

13 Mayıs 2015 Çarşamba

Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu "Dopingle Mücadeleyi Kavrama Çevrimiçi Eğitim Kursu" Düzenliyor


Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu, sporcuların birlikte çalıştıkları sporcu ve antrenörler, takım doktorları, ebeveynler, kulüp yetkilileri ve federasyon üyeleri ile sporcu destek personelinin bilgi eksikliğini gidermek amacıyla internet ortamında "Dopingle Mücadeleyi Kavrama Çevrimiçi Eğitim Kursu" isimli bir elektronik eğitim programı hazırladı.

Milli takımda yer alan sporcular ve destek personelinin bu eğitimi almaları ve sınava girmeleri gerekiyor.

Komisyon, eğitimle ilgili bilgi yazısını federasyonlara gönderdi.

Ne yazık ki birçok federasyon bilgi yazısını camiasıyla paylaşmadı. Federasyonlar dopingle mücadeleyi pek önemsemiyor.

Atletizm Federasyonu'nun sitesinde yayınlanan yazı için bkz. https://goo.gl/NuPdi0

6 Mayıs 2015 Çarşamba

CAS, Mayıs ve Haziran Ayı Duruşma Tarihlerini Yayınladı

CAS, Mayıs ve Haziran ayında gerçekleşecek duruşmaların listesini yayınladı.

Listede Türk sporcuların ve kulüplerin taraf olduğu davalar da yer alıyor.

IAAF'in Türkiye Atletizm Federasyonu ve Aslı Çakır Alptekin'e karşı açtığı davanın (CAS 2014/A/3498) duruşması 2 Haziran tarihinde gerçekleşecek.

Kasımpaşa Spor Kulübü ile Fernando Varela Ramos arasındaki davanın (CAS 2015/A/3891) duruşması ise 9 Haziran tarihinde yapılacak.


Duruşma listesi aşağıdaki gibidir:

28 Nisan 2015 Salı

CAS'ın 3 Temmuz Süreci ile İlgili Kararları

Bugün yeniden yargılama kararı verilen şike davasının ikinci duruşması gerçekleşiyor.

Sanık avukatları delillerin geçersiz olduğunu iddia ediyorlar. Bu iddia ile ilgili görüşlerimi yazmıştım: http://goo.gl/TkquBe

Sanık avukatları ve taraflı gazeteciler "kumpas", "komplo", "cemaat", "paralel" derken kamuoyu olayın özünü ve gerçekleri gözden kaçırıyor.

Olayları hatırlatacak vaktim yok. Gerçekleri CAS kararlarında okumak en doğru tercih olacaktır. CAS polisin, ceza mahkemesinin, Yargıtay'ın, TFF'nin, UEFA'nın yorumları ile bağlı kalmadan yeni baştan yargılama yaptı. Tapeleri tek tek inceledi, değerlendirdi. Bazı tapelerde UEFA'nın yorumlarını reddetti. Hatta ceza mahkemesinin değerlendirmelerinin tersine sonuçlara ulaştı.

Sadece CAS kararları ile yetinmek doğru olmaz. CAS kararını inceleyen İsviçre Federal Mahkemesi'nin kararını da okumak gerekir. Fenerbahçe, İFM'nin kararına karşı İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi'ne başvurmadı. Demek ki kararı hukuka uygun buldu. Adil yargılanma hakkının ihlal edildiği yönündeki iddiaların inandırıcı olmadığı ortaya çıktı.

CAS'ın ve İFM'nin kararlarını okumanızı öneririm. Özellikle hukukçular ve gazeteciler bu kararları iyi okumalı ve sindirmeliler.

Kararların listesi aşağıdadır:




24 Nisan 2015 Cuma

AKPM'den FIFA Çağrı: "2022 Dünya Kupası Evsahipliği Oylamasını Tekrarla!"

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), 2022 Dünya Kupası'nın Katar'da düzenlenmesinden memnun değil. AKPM, Katar'ın evsahipliği rüşvetle kazandığına dikkat çekti ve 2022 Dünya Kupası ev sahipliği oylamasının tekrar yapılması gerektiğini açıkladı.

AKPM, FIFA'nın yolsuzluk dosyalarını dikkate alarak "Futbol Yönetiminde Reform" başlıklı bir karar aldı. Michael Connarty'nin kaleme aldığı raporu temel alan 2053 sayılı Karar, geçen gün yayınlandı.

FIFA'nın bu karara cevabı gecikmedi. FIFA, 2018/2022 ev sahipliği seçimi ile ilgili raporları yayınlayacağını duyurdu. FIFA ayrıca Katar'daki işçi haklarına ilişkin sorunlarla ilgilendiğini ve gelişme kaydedildiğini iddia etti.

15 Nisan 2015 Çarşamba

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kültür ve Spor Kulübü, Spor Hukuku Sempozyumu Düzenliyor

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kültür ve Spor Kulübü, Spor Hukuku Sempozyumu düzenliyor. Sempozyum 20-21 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek.

Sempozyumda aşağıdaki başlıklar tartışılacak:
- Spor ve Hukuk İlişkisi,
- Türkiye'de ve Dünyada Sporun Yapılanması,
- Liglerin, Takımların, Antrenörlerin, Sporcuların Hukuki Statüsü,
- Doping,
- Spor Vatandaşlığı,
- Müsabaka İçi Haksız Fiillerden Sorumluluk,
- Sporda İmaj ve Yayın Hakları,
- Sporda Irkçılık / Yabancı Düşmanlığı,
- Uyuşmazlık Çözümleri
- Sporda Şiddet ve Passolig

Sempozyuma "Bağımsız Bir Spor Hukuku Var mı?" ve "Sportif Karşılaşmalarda ve Özellikle Futbol Maçlarında Seyircilerin Şiddet Gösterileri ve Taşkınlıklarına Dair Avrupa Sözleşmesi'ne Göre Sporda Şiddetin Önlenmesi" başlıklı iki sunumla katılacağım.

Sempozyuma kayıt için bkz. http://iuhfsporkulubu.org/iuhfsporhukuku15/

12 Nisan 2015 Pazar

2020 Yılı Sonuna Kadar Yapılacak Yaz ve Kış Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına Hazırlanmak Amacıyla Yetiştirilecek Sporcuların Tespiti, Harçlıklarının Belirlenmesi, İaşe, İbate ve Yol Giderlerinin Karşılanmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı

2020 Yılı Sonuna Kadar Yapılacak Yaz ve Kış Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına Hazırlanmak Amacıyla Yetiştirilecek Sporcuların Tespiti, Harçlıklarının Belirlenmesi, İaşe, İbate ve Yol Giderlerinin Karşılanmasına Dair Yönetmelik 11 Nisan 2015 Tarihli ve 29323 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bir noktanın üzerinde özellikle durmak isterim: Federasyonların "olimpik takım"larında yer almak tek başına yeterli olmayacak. Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde bir Değerlendirme Kurulu oluşturulacak. Değerlendirme Kurulu; Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın sportif hedef ve politikalarına göre il müdürlükleri, federasyonlar veya diğer ilgili kişi, kurum veya kuruluşlardan gelen raporları değerlendirerek, başarı durumu, yaş grupları, branş farklılıkları, sporcuların karşılaması gereken zaruri ihtiyaçları gibi hususlar da dikkate alınarak harçlık verilecek sporcuları ve miktarını belirleyecek.

Bu yönetmeliğin olimpik spor dallarında mücadele eden bütün sporculara duyurulması gerekmektedir.

Olimpik Hazırlık Merkezlerinin Kuruluş, Çalışma, Görev, Yetki ve Sorumluluk Yönetmeliği Yayımlandı

Kamuoyunda kısaltması olan TOHM olarak bilinen Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri ile ilgili bir yönetmelik yayımlandı.

Olimpik Hazırlık Merkezlerinin Kuruluş, Çalışma, Görev, Yetki ve Sorumluluk Yönetmeliği, 11 Nisan 2015 Tarihli ve 29323 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve federasyonların en kısa zamanda spor camiasını bu yönetmelik konusunda bilgilendirmelidir.

3 Nisan 2015 Cuma

Spor Genel Müdürlüğü'nde Kıyım Yapılacak

Gençlik ve Spor Bakanlığı teşkilatındaki önemli kadrolar boşaltılıyor.


TBMM'de kabul edilen ve Cumhurbaşkanlığa gönderilen 6630 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesi ile Bakanlık Merkez Teşkilatı ile Spor Genel Müdürlüğü ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünde; Genel Müdür Yardımcısı, Müşavir, Teftiş Kurulu Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, Müstakil/Unvanlı Daire Başkanı, Daire Başkanı, Bölge Müdürü, Bölge Müdür Yardımcısı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü, Federasyon Genel Sekreteri, Yurt Müdürü ve Gençlik Merkezi Müdürü kadrolarında bulunanların görevleri hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek. Bu fıkrada sayılanlar Araştırmacı kadrolarına hâlen bulundukları kadro dereceleriyle hiçbir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılacak.

İlgili hüküm aşağıdaki gibidir:

8 Ocak 2015 Perşembe

Uluslararası Motosiklet Federasyonu, 2015 Doping Kurallarını Yayınladı

Uluslararası Motosiklet Federasyonu (Fédération Internationale de Motocyclisme - FIM), 2015 yılı Dopingle Mücadele Kuralları'nı yayınladı.

Kurallar için bkz. http://goo.gl/1DfNkv

UCI Yeni Doping Düzenlemelerini Açıkladı

Uluslararası Bisikletçiler Birliği (The Union Cycliste Internationale [UCI]), 1 Ocak 2015'te yürürlüğe giren WADA Kodu'nu temel alan ve ondan daha katı kurallar içeren Dopingle Mücadele Kuralları'nı açıkladı.

TMOK, Doping Mevzuatını Güncelledi

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, doping mevzuatını WADA 2015 Kodu'na uygun hale getirdi. Yeni mevzuat, TMOK'un sitesinde yayınlandı.

Mevzuat aşağıdaki gibidir:

Uluslararası sporcular ve antrenörler WADA Kodu ve ikincil mevzuatı da dikkate almalılar.

3 Ocak 2015 Cumartesi

Türkiye Motosiklet Federasyonu Denetim Kurulu Raporu'ndaki Eksikler

Bağımsız spor federasyonlarının mali genel kurulları hakkında araştırma yaparken, Spor Genel Müdürlüğü'nün sitesinde "Bağımsız Federasyon Duyuruları" sayfasını inceliyorum.

Federasyonların denetim kurullarının hazırladığı raporların çoğu eksik. Okurken akla birçok soru geliyor. Genel kurullarda tartışmaya izin verilmediği için, raporların sağlıklı biçimde genel kurulun bilgisine sunulduğunu ve bilinçli şekilde kabul edildiğini düşünmek imkansız.

En çok dikkatimi çeken raporlardan biri, Türkiye Motosiklet Federasyonu'nun (TMF) Denetim Kurulu Raporu oldu.

TMF Denetim Kurulu, görev ve yetkisinin kaynağını aşağıdaki şekilde açıklamış:

"Denetleme Kurulumuz iş bu denetleme işlemini 19/07/2012 tarihli ve 38358 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bağımsız Spor Federasyonları Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 17. maddesine dayanarak 03/12/2007 tarihli ve 26719 sayılı Resmi Gazetelerde yayınlanan Türkiye Motosiklet Federasyonu Ana Statüsü'nün 14 ve 15. maddelerinde sayılan görev ve yetkilerine istinaden yürütmüştür. Denetleme Kurulumuz, Federasyon yönetim kurulunun 31/07/2014 tarihinde olağan mali genel kurul kararı alması üzerine toplanarak; Federasyonun 01/07/2013-31/08/2014 tarihleri arası mali ve idari işlemlerini denetlemiştir. Bu denetimler, ilke olarak federasyon yetkililerince kurulumuza ibraz edilen kayıtların mevzuata, belge ve kararlara uygun olup olmadığı yönünden gerçekleştirilmiştir."

1) "Resmi Gazetelerde" ifadesinin yanlıştır. Üstelik, kurulun adı, Denetleme Kurulu değil, Denetim Kurulu'dur. Ana statüde bu ifade yazılmıştır.

2) TMF Denetim Kurulu, TMF'nin 2007 yılında yayınlanan Ana Statüsü'ne dayanarak denetleme görevini yerine getirdiğini açıklamış. Oysa denetimin yapıldığı tarihte bu Ana Statü yürürlükten kaldırılmıştı.

TMF'nin yeni Ana Statüsü, 22.04.2014 tarih ve 28980 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

31.07.2014 tarihinde toplanan TMF Denetim Kurulu, Nisan ayında yürürlüğe giren yeni Ana Statü uyarınca denetleme görevini yerine getirmiş olmalıdır.

3) TMF Denetim Kurulu'nun raporunda dikkat çeken diğer bir nokta ise, denetimin eksik yapılmış olmasıdır.

Bağımsız federasyonların denetim kurullarının raporları incelendiğinde, denetimlerin Bağımsız Spor Federasyonları (BSF) Muhasebe ve Bütçe Uygulamaları Yönergesi ve Uygulamaya Dönük Muhasebe ve Kayıt Usul ve Esasları (Yönerge Eki – A) uyarınca yapıldığı görülüyor.

Raporlarda "SGM Uygulamaya Dönük Muhasebe ve Kayıt Usul ve Esasları (Yönerge Eki – A) Kapsamındaki Hususlar" başlığı bulunuyor ve bu başlık altında kapsamlı denetim sonuçları açıklanıyor.

TMF, mali genel kurulda ibra edilmiş olabilir ancak raporunda önemli eksikler olduğunu söylememiz gerekiyor.