13 Temmuz 2013 Cumartesi

UEFA'dan Kurtuldular. Ya FIFA?

Bugün spor medyası müjdeli haberi verdi.

UEFA Temyiz Kurulu, UEFA Disiplin Kodu'nun 2013 versiyonunu uygulamayacak. Böylece olası ceza kararlarından sonra UEFA'nın TFF'ye ceza vermesine izin veren yeni disiplin kuralı işletilemeyecek. TFF'nin Fenerbahçe ve BJK'ye ceza verip veremeyeceği tartışılmayacak. UEFA, TFF'yi ve TFF üzerinden Türk futboluna yaptırım uygulayamayacak.

Geçen günlerde UEFA'nın ilgili kuralının uygulanamayacağını yazmıştım. Teknik açıklamalarla vakit almamak için detaya girmemiştim. Yeni bir ceza hükmü, sanık lehine düzenleme getirmediği müddetçe geçmişe etkili uygulanamaz. UEFA Disiplin Kodu'nun 2013 versiyonunda getirilen çoğu düzenleme ceza hükmüdür. Bu hükümlerin geçmişe etkili uygulanması söz konusu olamaz.

Türk medyası şike yapanların korunmasını müjdeli haber olarak sunabilir. Bununla birlikte, FIFA'nın yaptırım yetkisi devam ediyor.

FIFA Disiplin Talimatı'nda FIFA'nın ciddi ihlalleri soruşturmayan ulusal federasyonlara yaptırım uygulayabileceği öngörülmüştür. PFDK'nın ihalleri soruşturduğu ancak suç tespit etmediği iddia edilebilir. Bu iddiaya karşı ise ceza mahkemesinin mahkumiyet kararları ile UEFA Temyiz Kurulu'nun olası ihlal kararları ortaya konarak PFDK'nın görevini ihmal ettiği ileri sürülebilir. TFF kurullarının gereği gibi soruşturma yapmadığı kabul edilebilir.

Bu durumda FIFA, yeniden yargılama talep etmeksizin TFF'ye ceza verebilir. UEFA TFF'ye uluslararası faaliyetlerden menden Türkiye'de futbol faaliyetlerinin durdurulmasına kadar geniş bir yelpaze içinde yaptırım uygulayabilir.

UEFA Temyiz Kurulu'nun olası ihlal kararları bir sürecin sonu olacak. Kulüpler için CAS süreci başlayacak. Trabzonspor ve adalet arayan diğer gruplar ise FIFA'nın kapısını çalabilecek.

Türk medyası dereyi görmeden paçaları sıvamasın! Önümüzde çok uzun bir yol var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder