Spor Genel Müdürlüğü, genel müdürlük bürokratlarının bağımsız federasyonların genel kurullarında oy kullanması için elinden geleni yapıyor. Bu genel kurul oluşumunun federasyonlarının bağımsızlığına zarar verdiği sık sık dile getirilmesine rağmen SGM, federasyonlara kendi adamlarını yerleştirmek için savaş veriyor.
SGM, Internet sitesinden bu konu ile ilgili bir açıklama yayınlamış.
Açıklamanın açılımı şöyle: "Anayasa Mahkemesi iptal kararı verdi. Biz aynı düzenlemeyi tekrar getirdik. Elinizden geleni ardınıza koymayın!"
Açıklama aşağıdadır:
"Son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan ve ‘Danıştayın aldığı kararla bürokratların bağımsız spor federasyonların genel kurullarında oy kullanamayacağına’ ilişkin haberlerle ilgili olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi zorunluluğu doğmuştur.
Bilindiği üzere 14.07.2004 tarihinde Spor Genel Müdürlüğü Özerk Spor Federasyonları Çerçeve Statüsü yürürlüğe girmiştir. Bu statüdeki maddelerden birisi de Spor Genel Müdürlüğü temsilcilerinden 15 kişinin spor federasyonlarının genel kurullarında oy kullanmasına yöneliktir.
Son günlerde çıkan haberlerde adı geçen 2004 yılı Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı adayı Mahmut Kulein’in, 15.09.2004 tarihinde yürüklükteki çerçeve statünün bazı maddelerinin iptali için mahkemeye başvurduğu bilinmektedir. Mahkemenin ilerleyen dönemlerinde konu, Danıştay 10. Dairesi ve nihayetinde Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin 19.03.2010 tarihinde Resmi Gazete’de yer alan kararında mevcut çerçeve statünün dayanağı olan yasada 1 yıl içinde değişiklik yapılmasına hükmedilmiştir.
Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda gerekli çalışmalar yapılmış ve 29.03.2011 tarihinde 6215 Sayılı Kanun ile 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu’nun Ek 9. maddesi değiştirilmiştir. Yapılan düzenleme ile bağımsız spor federasyonlarının genel kurul delege sayısının yüzde 10’unun genel müdürlük temsilcilerinden oluşacağı hükme bağlanmıştır. 19.07.2012 tarihinden itibaren ise 6215 Sayılı Kanun ile değiştirilen 3289 Sayılı Kanunun ek 9. maddesine istinaden yürürlüğe giren Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik geçerlidir.
Tüm bu kronolojik sıralamadaki gelişmelerden de anlaşılacağı gibi, son dönemde basın yayın organlarında yer alan bilgiler, 29.03.2011 tarihinden itibaren hükmü kalmayan eski düzenlemeyi kapsamaktadır. Dolayısıyla, basın yayın organlarında yer aldığı şekliyle bağımsız spor federasyonlarının genel kurullarında oy kullanacak delegelerin oluşumunu engelleyecek herhangi bir husus bulunmamaktadır."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder