16 Temmuz 2013 Salı

CAS, Şike Cezalarını Arttırabilir mi?

Dün akşam UEFA Temyiz Kurulu'nun kararlarını öğrendik.

Televizyona çıkan hukukçular yorumlarını paylaştılar.

Birçok hukukçu Fenerbahçe ve BJK'nin cezasının CAS'ta arttırılabileceğini iddia etti. Bu iddialarını ise Süreyya Ayhan Davası'nı örnek göstererek açıkladılar. Onlara göre, Süreyya Ayhan Kop'un tek taraflı itirazı CAS tarafından uygun görülmedi ve 4 sene men cezası ömür boyu men cezasına dönüştü.

Bu gerekçe doğru değil.

Süreyya Ayhan Kop, GSGM Tahkim Kurulu'nun kararına itiraz etti ve CAS'a başvurdu. Türkiye Atletizm Federasyonu'nun Tahkim Kurulu kararına karşı çıkmaması üzerine Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği CAS'a başvurdu ve karşı dava açtı.

CAS hem Süreyya Ayhan Kop'un hem de IAAF'in başvurusunu kabul etti. İki davayı birlikte yürüttü. Süreyya ve IAAF'in taleplerini birlikte inceledi.

CAS, IAAF'in taleplerini haklı buldu ve Süreyya Ayhan Kop'un cezasını arttırdı.

CAS'ın sıfırdan yargılama yapacağı doğrudur. Bununla birlikte, UEFA disiplin müfettişi UEFA Temyiz Kurulu kararına itiraz etmezse, sadece Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın talepleri dikkate alınacak. CAS'ın iki kulübün cezalarını arttırması söz konusu olmaz.

CAS çeşitli kararlarında cezaları arttırma yetkisi olduğunu iddia etti. Bugüne kadar bu yetkisini kullanmadı. CAS bu yetkiyi kullanırsa İsviçre Federal Mahkemesi tarafından iptal sebebi olarak değerlendirilebilir mi?

"Aleyhe bozma yasağı" evrensel bir kuraldır. Disiplin yargısı da bu ilkeye tabidir. İsviçre Federal Mahkemesi "kamu düzenine aykırılık" gerekçesiyle CAS'ın kararını iptal edebilir. Bununla birlikte, İsviçre Federal Mahkemesi, Süreyya Ayhan Kop ile ilgili CAS kararını incelerken, bu soruyu yanıtsız bıraktığını belirtti. Süreyya Ayhan Kop'un davasında bu sorun söz konusu olmadığı için konuyu tartışmaya gerek görmedi. Fenerbahçe veya Beşiktaş'ın cezası arttırılırsa, İsviçre Federal Mahkemesi'nin görüşünü öğrenebiliriz.

Şahsen, Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin davaları açısından CAS'ın cezaları arttıracağına ihtimal vermiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder