27 Haziran 2013 Perşembe

TFF, PFDK'yı Kurban Eder mi?

TFF'nin yeniden yargılama yapıp yapamayacağını incelediğim yazıdan sonra çok değerli bir hocamla sohbet ettim. Yazıyı kaleme alırken aklıma gelen ancak TFF'nin uygulayacağına ihtimal vermediğim bir imkanı hocamla tartıştıktan sonra paylaşmaya karar verdim.

PFDK'nın şike kararlarına karşı yargılamanın yenilenmesine başvurulabilmesini sağlayan bir ihtimal daha var.

"Davaya bakması yasak olan yahut hakkındaki ret talebi, merciince kesin olarak kabul edilen hâkimin karar vermiş veya karara katılmış bulunması" yargılamanın iadesi sebeplerinden biridir.

TFF Futbol Disiplin Talimatı'nın 71'inci (Temmuz 2014 tarihli Talimatı'ın 70'nci) maddesinde PFDK üyeleri için çekilme yükümlülüğü öngörülüyor. PFDK üyeleri, tarafsızlıklarından ciddi şüpheyi gerektirecek haklı sebeplerin varlığı halinde ilgili dosyaya ilişkin olarak kuruldan derhal çekilmek zorundadır.

Talimatta bazı hallerde hallerde üyenin tarafsızlığından ciddi şüpheyi gerektirecek haklı sebebin var olduğu kabul ediliyor. Bu haller:
a) Disiplin dosyası ile doğrudan veya dolaylı olarak, kişisel ya da bir tüzel kişinin organı 
olarak ilgili olması,
b) Disiplin dosyası, kurullarında görev aldığı bir kulüple ilgili olması,
c) Disiplin dosyası tarafları ile arasında üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil olmak 
üzere) kan veya kayın hısımlığı söz konusu olması,
d) Disiplin dosyası tarafları veya temsilcileri ile arasında maddi menfaat birliği veya yakın 
ilişki söz konusu olmasıdır.

Talimatta "özellikle" ifadesi kullanılıyor. Bu ifade, talimatta açıkça belirtilen hallerin sadece örnek olduğunu, başka hallerde de üyelerin tarafsızlığından ciddi şüphe edilebileceğini gösteriyor.

Şike davaları açısından, şike sebebiyle yargılanan kulüplerin üyelerinin PFDK'da yer aldığını biliyoruz. 

PFDK üyesi hukukçunun üye olduğu kuübün davasına bakması doğru mu? Kulüp üyeliği, tarafsızlıktan ciddi şüpheyi gerektirecek haklı sebep midir?

Bugün yürürlükte olan talimatta kulüp üyeliği tek başına çekilme yükümlülüğü gerektirmiyor. Talimatta kurul üyesinin kulübün organı olması sebebiyle davayla ilgisi olması veya kulüp kurullarıda görev alması gerekiyor.

Bu hüküm 3 Temmuz sürecinde değiştirildi. 2009 yılında değiştirilen talimatta b) bendi aşağıdaki gibiydi:
"b) Disiplin dosyası, üyesi bulunduğu ya da kurullarında görev aldığı bir kulüple ilgili ise,"

3 Temmuz sürecinden önce PFDK üyeleri, üyesi oldukları kulüple ilgili disiplin dosyasında görev alamıyorlardı. 3 Temmuz sürecinde talimatta yapılan değişikliklerden bu madde de nasibini aldı ve "kulüp üyeliği" çekilme yükümlülüğü gerektiren hal olmaktan çıkarıldı. TFF yönetimi bu değişiklikle PFDK üyelerinin, üyesi oldukları kulübün disiplin dosyalarına bakmalarını sağlamayı amaçladı.

Bu amaç gerçekleşti mi? Elbette hayır. Talimatta yer alan "özellikle" ifadesi, kulüp üyeliğinin de çekilme yükümlülüğünü gerektirmektedir.

SONUÇ

UEFA Disiplin Kurulu'nun kararı yeni bir delil olamaz. TFF, kendi kurulunun hukuka aykırı oluştuğu gerekçesiyle yeniden yargılama kurumuna başvurabilir. TFF bu gerekçeyle yeniden yargılamayı sağlamak istiyorsa PFDK'nın şike kararlarını verirken Fenerbahçeli üyelerin de kurulda bulunduğunu belirtecek; şu anda, varsa, halen PFDK'da görev alan Fenerbahçe üyesi kurul üyelerini değiştirecek. Bu değişikliğin gerçekleşmesi için ise TFF yönetiminin değişmesi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder