Devşirme modası tam gaz devam ediyor. Türkiye Eskrim Federasyonu (TEF) da bu modayı yakından takip ediyor.
Federasyon en son İtalyan Martino Minuto'yu devşirdi.
Minuto, Gençler klasmanında çok başarılı bir eskrimciydi. Belek'te Dünya Şampiyonu olmuştu. Sporcu aynı başarıyı Büyükler klasmanında gösteremiyor. Minuto, 2011-2012 sezonunu 37'nci, 2012-2013 sezonunu 108'inci bitirdi. 2014-2015 sezonunda ise sadece 3 puanı var ve Dünya klasmanında 176'ncı sırada.
Eskrim kamuoyu, Minuto'nun Türk vatandaşlığına geçtiğini şansa öğrendi. Sporcu, Türk vatandaşlığına geçer geçmez San Francisco'daki Büyükler Dünya Kupası takımına alındı. Oysa mevzuata göre (alternatif link: http://goo.gl/9qVK67), sadece Türkiye klasmanında ilk 12’nin içerisinde olan sporcular Büyükler Dünya Kupası'na katılabiliyor. Minuto, mevzuata aykırı şekilde yurtdışı turnuvaya gönderildi.
İşin ilginç yanı, Minuto'nun nasıl devşirildiğini bilmiyoruz. Minuto'ya hangi menfaatlerin taahhüt edildiği, ücret alıp almayacağı konusunda bilgimiz yok.
Uluslararası Eskrim Federasyonu'nun (FIE) mevzuatına göre, FIE turnuvalarına katılmış bir eskrimci üç sene yarışmalara katılmamak şartıyla başka bir ulusal federasyon bünyesinde yarışmalara katılabiliyor. Üç sene bekleme şartının iki istisnası bulunuyor: 1) Eskrimci yeni vatandaşlığı evlenme yoluyla kazanacak veya 2) Sporcunun tabi olduğu federasyon ile geçiş yapacağı yeni federasyon üç sene bekleme şartının indirilmesi veya kaldırılması konusunda anlaşacak.
Minuto, bir Türk ile evlenip mi vatandaş oldu bilinmiyor. Buna ihtimal de verilmiyor. Minuto evlenmiş olsa, federasyon başkanı muhakkak duyururdu. Belki de Minuto ile evlenecek kız bulunamadı. Kızlar onunla evlenmek için sıraya girmemiş olabilir. Müminhan Bilgin'in Yunan sporcuya ilişkin skandal beyanını unutmayalım!
Minuto'nun sadece bir sene yarışmalara katılmayıp Türkiye adına yarışmaya başlaması, sadece İtalya Eskrim Federasyonu ve TEF arasında bir anlaşma ile mümkün olabilir.
Bu açıklamalardan sonra bazı soruların sorulması gerekir:
1) İtalya Eskrim Federasyonu'na herhangi bir ödeme yapıldı mı? Menfaat sağlandı mı?
2) Türk vatandaşlığına geçmesi için Minuto'ya ödeme yapıldı mı? Herhangi bir menfaat sağlandı mı?
3) Minuto, Türkiye'ye taşındı mı? Türkiye'de yaşayacak mı? Antrenmanlarını nerede yapıyor? Antrenörü kim? Antrenörünün ücretini kim ödüyor? Minuto'yu kim denetliyor? Antrenman yapıp yapmadığı nasıl takip ediliyor?
4) Minuto, hangi Türk kulübü bünyesinde yarışacak? Minuto'nin masrafları hangi kurum tarafından karşılanacak?
5) Minuto, ulusal turnuvalara ve kulüpler arası takım turnuvalarına katılacak mı? Türk sporcular Minuto ile antrenman/maç yapabilecekler mi?
6) TEF mevzuatında, klasmanda ilk 12'de yer alan sporcular uluslararası turnuvalara katılabiliyorken, Minuto klasmanda yer almamasına rağmen Dünya Kupası'nda nasıl yarışabildi?
7) Minuto, Türk vatandaşlığına geçtikten sonra birkaç turnuvaya katılmasına rağmen klasmanda yer almıyor. Bunun sebebi nedir?
8) Minuto'ya aylık ücret veriliyor mu? Ne kadar ücret veriliyor?
9) Soyadı Kanunu uyarınca, yabancı ırk ve millet isimleri kullanılamaz. Minuto soyadını ne zaman değiştirecek?
9) Soyadı Kanunu uyarınca, yabancı ırk ve millet isimleri kullanılamaz. Minuto soyadını ne zaman değiştirecek?
10) Daha önce Dünya klasmanında ilk 10 içinde yer aldıkları için devşirilen Ayşe Irina Kravchuk ve Yusuf Bojte, Türk vatandaşlığına geçtikten sonra hiçbir varlık gösteremediler. 2013-2014 sezonunu Kravchuk 254'üncü, Bojte ise 449'uncu sırada tamamladı. Minuto'nun benzer hayalkırıklığı yaratmaması için hangi önlemler alındı?
11) Kravchuk ve Bojte'ye ücret ödenmeye devam ediliyor mu?
12) Yukarıda Minuto için sorduğumu soruyu, Kravchuk ve Bojte için de sorayım. Bu sporcuların yabancı soyadı kullanmaları yasaktır. Soyadları ne zaman değiştirilecek?
12) Yukarıda Minuto için sorduğumu soruyu, Kravchuk ve Bojte için de sorayım. Bu sporcuların yabancı soyadı kullanmaları yasaktır. Soyadları ne zaman değiştirilecek?
Bu sorular çoğaltılabilir. Şimdilik yukarıdaki soruların yanıtlanmasını bekliyoruz.
Spor Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Bakanlığı federasyonlardan gelen devşirme taleplerini dikkatle incelemelidir. Talepler hemen kabul edilmemelidir. Devlete büyük yük getiren bu sporcuların başarısız olmaları halinde, ilgili federasyonlara yaptırım uygulanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder