9 Kasım 2014 Pazar

Tarihi Bir Dönüm Noktası: Birleşmiş Milletler Sporun Özerkliğini Tanıdı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Birleşmiş Milletler’in sporun özerkliğini tanıyan tarihi kararını büyük bir memnuniyetle karşıladı.

Birleşmiş Milletler’in 69’uncu genel kurul toplantısında oybirliği ile alınan kararda “BM, Olimpik Hareket’in lideri IOC’nin misyonu yanında, sporun bağımsızlığı ve özerkliğini destekler” ifadesi kullanıldı.

Birleşmiş Milletler kararı; eğitim, sağlık, gelişme ve barışa katkı sağlayan sporda uluslararası yarışmaların dostluk, karşılıklı anlayış ve her türlü ayırımcılığı reddederek birleştirici ve uzlaştırıcı şekilde düzenlenmesine saygı gösterilmesini talep etmek suretiyle boykotlara karşı çıkıyor.

IOC’nin Başkanı Thomas Bach, BM’in 2013 yılında yapılan genel kurulunda, sporun kendi evrensel hukukunu yaratan ilk sosyal alan olduğunu ve uygulanabilmesi için de özerk olması ve buna siyasetin saygı göstermesi gerektiğine işaret etmişti.

Birleşmiş Milletler kararını spor-siyaset ilişkilerinde ‘tarihi bir dönüm noktası’ olarak niteleyen Bach:“Siyasi kurumlarla, sporun özerkliğini tanıyan bu karar doğrultusunda işbirliğine gitmeliyiz. BM ve IOC arasında mevcut olan mükemmel ilişkiler, ulusal düzeyde Milli Olimpiyat Komitelerinin kendi hükümetleri ile sporun her şartta siyaseten tarafsız kalması bazında kuracakları ilişkilere örnek teşkil etmelidir” dedi.

Bach; IOC’ye bağlı 205 Milli Olimpiyat Komitesi başkanlarına gönderdiği yazıda, sporun özerkliğinin kendi ülkelerinde güçlendirilmesi ve siyasi otoriteler ile olan diyaloglarda sporun BM’in ‘2015 Sonrası Kalkınma Gündemi’ kapsamında değerlendirilmesini teşvik etmelerini istedi.

Birleşmiş Milletler'in söz konusu kararının herkesi tatmin etmediğini belirtmem lazım. Internet'te gördüğüm en sert eleştirilerden biri için bkz. https://sports.vice.com/article/the-olympic-committee-thinks-youre-stupid

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder