21 Kasım 2014 Cuma

Eskrim Federasyonu Mali Genel Kurulu 6 Aralık'ta Gerçekleşecek (Mi?)

Türkiye Eskrim Federasyonu Mali Genel Kurulu 6 Aralık tarihinde Holiday Inn Otel Tunus Cad. No:7 Kavaklıdere - Ankara adresinde saat 10:00’da yapılacak. Genel kurul, federasyonun ana statüsü uyarınca gerçekleşecek.


Genel kurul üye listesini okuduğumda bazı sorular aklıma geldi:

- Neden delege listesi kurumlar temel alınarak hazırlanmadı? Kulüpler, SGM, TSYD, TMOK, TSYD başta olmak üzere delege gönderen kurumlar sırayla yazılmalıydı. Delege isimlerini tek tek inceleyip kurum bazında delege sayısının doğru olup olmadığını tespit etmek gerekiyor. Bu işlem de uzun zaman alıyor. Delege listesine itiraz etmeyi düşünenler için önemli zaman kaybı oluyor.

- Kulüplerin aktif sporcu sayıları bilinmiyor. Federasyon, genel kurula katılacak kulüplerin aktif sporcu sayısını açıklamadı; sporcu sayısına göre tayin edilecek delege sayısını şeffaf şekilde duyurmadı.

- İddiaya göre, bazı kulüplerin delege sayısı gereğinden fazla belirlendi. Sporcu sayıları bir veya iki delege çıkarmaya yetecek bazı kulüplere üç delege gönderme hakkı verildi. Üye sayısının arttırılmasının sebebi, ana statüdeki bir hüküm. Ana statüye göre, genel kurulun üye sayısı 150'den az olamıyor. Federasyonun delege listesinde ise zorlama ile 151 delege yer alıyor ancak bunlardan 9'unun ismine ilişkin bildirim yapılmamış. Eğer genel kurulu üye sayısı 150'den az olursa, mali genel kurul yapılamayacak.

- Ana statüye göre, kulüpler en fazla 3 delege ile temsil edilebiliyor. Ancak sekiz kulüp genel kurula 4 delege gönderiyor. Bu kulüpler: Afyon Eskrim Gençlik ve Spor Kulübü, Akdeniz Eskrim Spor Kulübü, Alanya Eskrim Spor Kulübü,  Ankara Eskrim Spor Kulübü, Düzbağ Gençlik Spor Kulübü, Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi Spor Kulübü, Mersin Büyükşehir Belediye Spor Kulübü ve Tenis Eskrim Dağcılık Spor Kulübü.
Belli ki federasyon, 150 delege sınırına ulaşmak için bazı kulüplerin delege sayılarına ilave yapmış.  Mevzuat, sadece delege sayısının 300'ü geçmesi halinde delege sayısına müdahale edilmesini öngörüyor. Ancak alt limit olan 150 delegenin bulunamaması halinde, sayının tamamlanmasına imkan veren bir hüküm yok. Mevzuata açıkça aykırı olan bu karara dayanılarak genel kurul yapılamaz. 8 kulübün üçer delege ile katılması halinde, delege sayısı 143'e düşüyor. Bu ihtimalde genel kurul toplantı yeter sayısı oluşamıyor.

Genel kurulun yapılacağı tarihten en az bir yıl önce faal hakemliği bırakmış olmak kaydıyla, en üst seviyede hakemlik yapanlar arasından kura ile belirlenecek iki üye delege oluyor. Listede Mehmet Karamete ve Mete Yazıcı yer alıyor. Delege olabilecek kaç hakem var? Kura ne zaman, nasıl çekildi? Kura kimin huzurunda çekildi?

Genel kurulun yapılacağı tarihten en az bir yıl önce faal antrenörlüğü bırakmış olmak kaydıyla, büyükler kategorisinde milli takım teknik direktörlüğü veya antrenörlüğü yapanlar arasından kura ile belirlenecek iki üye delege oluyor. Listede Orhan Sütbakan ve Ferhunde Kaya yer alıyor. Delege olabilecek kaç faal olmayan antrenör var? Kura ne zaman, nasıl çekildi? Kura kimin huzurunda çekildi?

- Genel kurulun yapılacağı tarihten en az bir yıl önce faal sporculuğu bırakmış olmak kaydıyla en fazla beş üye delege oluyor. Listede Solmaz Simge Uğurlu ve Utku Uluşahin yer alıyor.  Ana statüye göre, sporcu delegelerin belirlenmesinde milli olma sayılarının temel alınması gerekiyor. Uğurlu ve Uluşahin kaç kere milli oldular? Bu sporculardan daha fazla milli takıma giren, maç oynayan sporcu yok mu? Federasyon, milli sporcular listesini açıklamalı ve delegelerin nasıl belirlendiğini açıklamalıydı.

TAHKİM KURULU'NA İTİRAZ EDİLEBİLİR

Mali genel kurul delege listesinin hukuka aykırı hazırlandığına dair şüpheler oluştu.

Kulüplerin delege sayısının gerçeğe aykırı hazırlandığı iddia ediliyor. Faal olmayan antrenör, hakem ve sporcuların belirlenmesinde usule aykırılık olduğundan şüpheleniliyor.

Ne yazık ki, federasyonların ana statüleri tek elden çıkıyor. Federasyonların yapısı, kulüp/sporcu sayıları dikkate alınmıyor. Ana statülerde genel kurula katılacak delegeler için getirilen alt ve üst sınırlar federasyonları zorluyor. Özellikle alt sınır, genel kurulların yapılamaması riskini doğuruyor.

Eskrim Federasyonu'nun ana statüsünde, ana statüde öngörülen üst sınırı geçmesi halinde müdahale imkanı tanınıyor. Ancak alt sınıra ulaşılamaması halinde, müdahale imkanı bulunmuyor. 150 delege bulunamazsa, genel kurulun yapılması mümkün değil.

Bu durumda Tahkim Kurulu devreye girebiliyor. Genel kurul başkanlık divanı oluşuncaya kadar, yönetim kurulunun genel kurul işlemleriyle ilgili kararlarına karşı Tahkim Kuruluna başvurulabiliyor. Aynı şekilde, hazırlanan delege listesine, ilan tarihinden itibaren on gün içerisinde itiraz edilebiliyor. Delege listesine itirazın, federasyon yönetim kurulunca itiraz süresinin bitiminden itibaren iki gün içerisinde karara bağlanması gerekiyor. Bu karara karşı iki gün içerisinde Tahkim Kuruluna itiraz edilebiliyor. Tahkim Kurulu itirazın kendisine ulaştığı tarihten itibaren beş gün içerisinde bu itirazı kesin olarak karara bağlamak zorunda.

GENEL KURUL KAOS YARATACAK

Genel kurulun ana stataüde öngörülen süre ve esaslara uygun olarak yapılmaması halinde genel kurulun Tahkim Kurulunca oluşturulacak üç kişilik komisyon marifetiyle altmış gün içerisinde yapılması gerekiyor. Üstelik Federasyon başkanı ve yönetim kurulu üyeleri hakkında mevzuata uymamaktan dolayı idari ve adli işlem başlatılması gerekiyor. Peki 150 delege bulunamazsa, Tahkim Kurulu genel kurulu nasıl gerçekleştirecek? Delege mi yaratılacak?

Genel kurul gerçekleşirse, genel kurulun yapıldığı tarihten itibaren otuz gün içerisinde asliye hukuk mahkemesinde genel kurulun iptali istenebilecek.

SONUÇ

Spor Genel Müdürlüğü'nün bağımsız federasyonların yapısına, işleyişine karışma ısrarı federasyonları kaosa sürüklüyor. Özellikle delege sayısına ilişkin alt ve üst sınırlar, delege olabilme şartları hem federasyonları hem de muhalefeti zor durumda bırakıyor. Objektif kriterler bulunmadığı ve delege sayısına müdahale edildiği için federasyonlar istedikleri gibi at koşturabiliyor. Diğer yandan, delege sayısına getirilen sınırlamalar federasyonların elini bağlıyor.

Bu karmaşa ancak ana statülerin federasyonlar tarafından hazırlanması ile aşılabilir. Her federasyon, kendi yapısına uygun ana statü hazırlamalıdır.

Eskrim Federasyonu'nu genel kurul sürecinde ve yargı aşamasında zor günler bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder