20 Kasım 2014 Perşembe

Eskrim Federasyonu'nun "Prosedür"ü Hukuka Aykırı

Türkiye Eskrim Federasyonu'nun icraatlarından memnun olmayan bir kesim Facebook'ta çeşitli gruplar kurarak dertleşiyorlar. Bir grup ise daha ciddi çalışıyor ve çözüm önerileri getiriyor.

Son günlerde milli takım seçimi kriterleri ve bunların uygulanmaması tartışılıyor. Federasyon Teknik Kurulu'nun mevzuatı ciddiye almadan kararlar aldığı iddia ediliyor. Federasyon, kendi "prosedürü"ne uymadığı için eleştiriliyor.

Federasyonun "prosedür"ü ve uygulaması hakkında araştırma yaptım.

Bağımsız spor federasyonları mevzuatı talimatlar aracılığıyla hazırlıyorlar. Bu talimatlar Spor Genel Müdürlüğü’nün denetiminden geçtikten sonra, Spor Genel Müdürlüğü’nün Internet sitesinde yayınlanarak yürürlüğe giriyor.

Eskrim Federasyonu, “prosedür” adı altında bir mevzuat türü yarattı. Bu “prosedür”ler SGM’nin denetiminden geçmiyor ve SGM’nin sitesinde yayınlanmıyor.

03.04.2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Eskrim Federasyonu Ana Statüsü’ne göre, federasyonun görev alanı içerisinde yer alan spor branşlarının yarışmalarının düzenlenmesi (md. 6/f.1, b. j), yönetim kurulunun görevlerinin yerine getirebilmesi için gerekli mevzuatın hazırlanması (md. 12/f.1, b.p), federasyonun çalışma usul ve esaslarının düzenlenmesi (md. 12 /f.2) talimatlar aracılığıyla yerine getirilmektedir. Bu talimatlar ise SGM’nin internet sitesinde yayınlanarak yürürlüğe girmektedir (md.4/f.1, b.l).

Federasyonun ana statüsünde “prosedür” şeklinde bir düzenleme tarzı öngörülmemiştir. Ancak federasyon “Milli Takım Sporcularını Seçme Prosedürü” adı altında bir düzenleme meydana getirmiştir. Prosedürün 11’inci maddesinde, prosedürün yayınlandığı tarihte yürürlüğe gireceği öngörülmüş ancak sitede yayın tarihi açıkça belirtilmemiş.

Bu düzenleme, Eskrim Federasyonu’nun Ana Statüsü’ne ve Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’e aykırıdır.

Düzenlemede milli takımın belirlenmesi kriterleri yeniden değerlendirilmelidir. Özellikle Dünya Şampiyonası’na katılacak Büyükler Milli Takımı ve Büyükler Olimpik Milli Takımı’nın oluşturulmasında objektif kriter bulunmuyor. Teknik Kurul bu konuda tek yetkili kılındı. Sporcuların dereceleri, klasmanları hiçbir önem arz etmiyor.

Eskrim kulüpleri, antrenörler, veliler bu prosedür hakkında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde gerekli başvuruları yapmalıdır. Belki davaya gerek kalmadan sorun çözülür. Aksi halde, Eskrim Federasyonu yeni bir davayla yüzleşmek zorunda kalacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder