2 Aralık 2012 Pazar

Emekspor ve Şike

Son günlerde spor adamları ve spor yazarları artık şikeden konuşulmasına gerek kalmadığı yönünde ahkam kesmeye başlayınca Emekspor ile ilgili verilen kararın hiç gündeme taşınmaması tekrar ilgimi çekti.

Bilmeyenler için olayı hatırlatayım.


20 Mayıs tarihinde oynanan ve Emekspor’un 12-14 takımıyla mücadele ederek 29-0 kaybettiği 1. Amatör Küme karşılaşmasının ardından; şampiyonluk mücadelesi veren Arabayatağı, Kocatepespor’un şike yaptığını iddia ederek konuyu TFF'ye taşıdı.

TFF Amatör Futbol Disiplin Kurulu, Kocatepespor’u suçsuz bulurken, 12-14 takımıyla sahaya çıkan Emekspor’u küme düşürülmesine ve Emekspor yöneticisi Hilmi Top'a sürekli hak mahrumiyeti cezası verilmesine karar verdi. Tahkim Kurulu da AFTD'nin kararını onadı.

İnsan ister istemez Emekspor yöneticisi Hilmi Top'un tek başına şike yapıp yapmadığını merak ediyor. Hilmi Top sadece kendi inisiyatifi ile mi müsabakanın sonucunu etkiledi? Kulübün diğer yöneticileri bu karardan haberdar değil miydi? Teknik direktör yöneticileri uyarmadı mı? Yoksa teknik direktör de mi işin içindeydi?

AFDK ve Tahkim Kurulu'nun gerekçeli kararları yayınlanmadığı için olayın detaylarını bilemiyoruz. Elde hangi deliller vardı? Sadece skora mı bakıldı? Sahada alınan farklı mağlubiyet "şikenin sahaya yansıması" olarak mı değerlendirildi?

Kafa karıştıran diğer husus ise, şike yapılan maçı kazanan Kocatepespor'a ceza verilmemiş olması. Hilmi Top'un kendi iradesi ve isteği ile, durup dururken müsabaka sonucuna etki etmeyi amaçladığına inanmak zor. Ortada şike var. Şike var ise, şike anlaşması olması lazım. Peki anlaşmanın diğer tarafı kim?

Gelelim olayın en can alıcı kısmına. Hilmi Top'un biriyle anlaşması gerektiğine göre, Top bu anlaşmayı menfaat karşılığı mı yaptı? Yoksa hatır şikesi mi söz konusu? Eğer menfaat karşılığı şike yapıldı ise, TFF bu durumu savcılığa bildirdi mi? Hilmi Top hakkında suç duyurusunda bulunuldu mu? Etik Kurulu şike ile ilgili rapor hazırladı mı? TFF, Hilmi Top hakkında soruşturma açtı mı? Savunma aldı mı? Diğer ilgililere ulaşılmaya çalışıldı mı?

Emekspor küme düşerken, maç sonucundan menfaat sağlayan Kocatepespor'un şampiyonluğunun tescil edilmesi skandaldır. En azından Kocatepespor'un menfaati için kimlerin Hilmi Top ile anlaşmaya vardığı soruşturulmalıydı. Kocatepespor'un yöneticileri olaya dahil olmadıysa, Kocatepespor'a ceza verilemezdi. Ancak bu olasılığın üzerinde hiç durulmamış.

TFF, şikecinin yanında. Süper Lig'de birkaç futbolcu feda edildi. Ceza Mahkemesi onlarca yönetici hakkında hapis kararı vermişken, TFF Tahkim Kurulu akla zarar bir kararla şikecileri korudu. Amatör Küme'de ise şike sayesinde şampiyon olan takıma dokunulmadı. Maçı kaybeden takım küme düşürüldü. Fenerbahçe'yi kurtarmak için uydurulan kriterler Emekspor Olayı'nda uygulanmadı.

Emekspor Kararı, AFDK ve Tahkim Kurulu için ikinci utanç kararı oldu.

1 yorum:

  1. Ben bu konuyla ilgili o dönemde suç duyurusunda bulundum, geçtiğimiz hafta Bursa emniyetinden arandım; soruşturmaya başlamışlar, Cumhuriyet Başsavcısı devreye girmiş. Yakında yeni kararlar çıkabilir 29-0'lık maça dair.

    YanıtlaSil