21 Aralık 2012 Cuma

Edirne Barosu'ndan Polis Şiddetine Tepki

Bugün sosyal medya 20 Aralık 2012 tarihinde Edirne'de oynanan Olin Edirne - Mersin İBB maçında gerçekleşen polis şiddeti ile sarsıldı.

Youtube'de paylaşılan görüntüler vicdanları sızlattı:



Edirne Barosu, olaydan bir gün sonra basın açıklaması yaptı.

Açıklama aşağıdaki gibidir:



"KAMUOYUNUN DİKKATİNE
    20.12.2012 günü Edirne’ de oynanan Olin Edirne-Mersin BŞB maçı sırasında, salonda bulunan bazı polis memurlarının, astım ve panik atak hastası bir taraftar tarafından küfür edildiği gerekçesi ile aile tribününe girerek kadın-erkek, yaşlı-çocuk, engelli dinlemeden taraftarların çoğuna şiddet uyguladıkları yerel ve ulusal basına yansıyan görüntülerde açıkça görülmektedir.
    Şehrimizin takımı olan Olin Edirne’ nin Beko Basketbol Ligi’nde oynadığı, üç sezondur Mimar Sinan Spor Salonunda bazı polis görevlilerinin kendilerine ‘Edirne Halkı’na haddini bildirmek’, ‘hizaya sokmak’ gibi bazı misyonlar yükledikleri, hatta ve hatta bazı güvenlik görevlilerinin bu gibi yaklaşımlarına karşı tavır gösteren Baromuz Mensubu Avukat Meslektaşlarımıza karşı maiyetindeki memurlara kanunsuz emirler veren, hakaret ve tehdit eden, hatta fiziki şiddet uygulamaya teşebbüs eden bazı üst düzey güvenlik görevlilerinin halen sanık sıfatı ile yargılandıkları Baromuzun bilgisi ve takibinde olan hususlardır.
    Öncelikle 20.12.2012 günü meydana gelen olayda Polisin tribüne girerek güç kullanması hiçbir açıdan yasal değildir. Maçın başlamasından yirmi dakika öncesinden itibaren salonun tek hakimi hakemlerdir ve maçın hakemleri polis görevlilerine böyle bir talimat vermemişlerdir. Olin Edirne Basket Kulübü yetkililerinin de polis görevlilerinden böyle bir talebi olmamıştır. Polis görevlileri maçın hakeminin ve Olin Edirne Yönetiminin talebi olmadan tribüne girerek öncelikle hukuka aykırı davranmışlardır. Bu hukuka aykırı davranışın cezai müeyyideleri bulunmaktadır.
    Diğer yandan bazı polis memurlarının amirlerinin talimatı üzerine aile tribününe girdikleri, kadın, çocuk, yaşlı, özürlü dinlemeden önüne gelen herkesi ezip geçtikleri, tribünde bulunan küçük çocukların ağlayarak kaçıştıkları, örneğin tribünde bulunan “Olin Babanne” diye bilinen bir hanımın Olin Edirne basketbolcusu Levent Bilgin’i kucaklayarak polislerin önünden kaçırdığı, diğer Olin Edirne basketbolcularının yanı sıra başta Hakan Köseoğlu olmak üzere Mersin BŞB oyuncularının dahi tribündeki çocuk ve bayanları bazı polis memurlarının vahşetinden kurtarmaya çalıştıkları, nihayet bazı polis memurlarının tribüne girme gerekçesi olarak kullandıkları Mutlu İlke isimli astım ve panik atak hastası genci yakaladıktan sonra yerde yatarken vahşice copladıkları ve akabinde yerlerde sürükleyerek salondan çıkardıkları yerel ve ulusal basına akseden kamera görüntülerinden sabittir.
    Baro Başkanımız Sayın Av. Özgür Yıldırım yaşanan bu çok çirkin görüntülerden sonra konu ile ilgili olarak hemen Edirne Emniyet Müdürü Sayın Cemil Ceylan ile bir görüşme yapmıştır. Sayın Emniyet Müdürü bu görüşmede henüz görüntüleri izlemediğini, kusuru veya suçu tespit edilecek olursa olaylara karışan polislerin korunmayacağını, polislere karşı da tribünden küfürler ve hakaretler edildiği duyumunu aldığını,  yaşanan bu üzücü olaylar karşısında son derece üzgün olduğunu, Edirne Halkı ile Edirne Emniyet Teşkilatının karşı karşıya kalmamasını dilediğini, Emniyet Teşkilatının her zaman Halkımıza hizmet etmek gayesi ile gece – gündüz özveri ile çalıştığını ifade etmiştir.
    Asil Edirne Halkı, bugüne kadar Güvenlik Güçlerimizin ve Emniyet Teşkilatımızın her zaman yanında olmuş, Güvenlik Güçlerimize ve Emniyet Teşkilatımıza karşı yapılan haksız saldırılar ve eylemleri şiddetle, lanetle, nefretle kınamış, bugüne kadar ülkenin hiç bir bölgesinde olmadığı kadar askerine ve polisine sahip çıkmıştır. Üzerindeki üniformanın ağırlığını taşıyamayan bir kaç kendini bilmez, Edirne Halkı ile Emniyet Teşkilatını karşı karşıya getiremeyecektir.
    Edirne Barosu olarak Edirne Halkı’na karşı gerçekleşmiş veya gerçekleşecek olan her türlü olumsuz eylemin karşısında kararlılıkla dimdik duracağımızı, kamu görevlilerinden dahi gelse Halkımıza karşı haksız ve hukuka aykırı her türlü davranış karşısında Baro olarak tüm gücümüz ve kurumlarımız ile Halkımızın yanında olduğumuzun bilinmesini, meydana gelen olayda kanunsuz emirleri veren, uygulayan, orantısız güç kullanan, suç işleyen kamu görevlileri hakkında yapılacak idari, adli ve cezai işlemlerin her aşamasının takipçisi ve müdahili olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.
                                                                                                                       EDİRNE BAROSU"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder