19 Şubat 2014 Çarşamba

Ruhsar Demirel'den "Sporcu Ölümleri ve Yaralanmaları" ile ilgili Meclis Araştırması Teklifi

MHP milletvekili Ruhsar Demirel, "Ülkemizde sporcu ölümlerinin ve yaralanmalarının en aza indirilebilmesi başta olmak üzere, egzersiz ve spor yapan bireylerin sağlığının korunması ve geliştirilmesi" için gerekli önlemlerin alınabilmesi amacıyla, Meclis Araştırması teklifi verdi.

Önergenin gerekçesi aşağıdaki gibidir:

"Tipi ve savrulan karların pisti kapatmaması için kurulan tahta perdelere çarpan Aslı Nemutlu'nun boynunun kırıldığı ileri sürüldü."

"Tekvando sporcusu Seyithan Akbalık'ın ani ölümü spor camiasını yasa boğarken, ani sporcu ölümleri tekrar gündeme geldi. Ağır antrenman koşulları, yetersiz ve dengesiz beslenme ölüm nedeni olarak gösterilirken, ailenin gen haritası da ölümleri tetikliyor."

Yukarıdaki haberlere benzer haberler yazılı ve görsel basında yer aldığında sporda ani ölüm ve sporcu sağlığı konusu belirli bir dönem için kamuoyu gündemine gelmekte, ilgili ve ilgisiz kişilerin birkaç gün süren yoğun tartışmaları sonucunda ·gündemden düşmeye mahkum olmaktadır.

Uzmanlar tarafından sporcuların ani ölümlerinin en önemli nedenleri arasında kalpdamar sistemi patolojileri gösterilirken; travmalar, metabolizma sorunları, düşük ve yüksek vücut ısısı, elektrolit dengesizliği, anafilaksi, astım krizi, ilaç reaksiyonları ve sistemik hastalıklar diğer nedenler arasında sayılmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından toplumun geneline yönelik önerilen "Bulaşıcı Olmayan Hastalıkları Önleme Müdahaleleri" arasında, fiziksel aktivite hakkındaki kamu farkındalığının görsel basın vb. vasıtasıyla desteklenmesi de yer almaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından da 2014 yılı "Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı" ilan edilmiştir.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü'nün Eylül 2013 verilerine göre; ülkemizde toplam lisanslı sporcu sayısı 4.721.371, faal sporcu sayısı ise 2.134.263'tür.

Yıllardır yapılan araştırmalar düzenli yapılan sporun kalp hastalıklarının, özellikle de kalp krizinin önlenmesinde çok önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Düzenli spor sağlık kuruluşları tarafından tavsiye edilmesine rağmen, yoğun egzersiz programı ani ölüm ve kalp krizine sebep olabilmektedir. Sağlıklı yaşam açısından kişinin hayat boyu fiziksel aktivitesinin devamlılığı ne kadar önemliyse, egzersize başlamadan önce mutlaka sağlık kontrolünden geçmesi de o kadar önemlidir.

Sporcuların travmatik yaralaninalardan · korunma şansı oldukça düşük olmakla birlikte; fiziksel eksiklikler, yorgunluk ve  aşırı yüklenme, anatomik sorunlar, psikolojik faktörler vb. pek çok neden yaralanmalarda etkili olmaktadır. Yetersiz beslenme ve enerji depolarının zayıflığı sonucunda, antrenmanın erken döneminde enerjisi biten sporcunun konsantrasyonu ve hareketlerindeki uyumun azalması antrenmanın verimini düşürmenin yanı sıra sporcuyu yaralanmalara daha açık hale getirir.

Sağlıklı hayatın temeli olan sporun, kişilerin anatomik ve fizyolojik sınırlarını  zorlamaları sonucunda ciddi sakatlıklara ve hatta ölümlere yol açabileceği unutulmamalıdır.

Araştırmanın genel amacı; profesyonel ve amatör spor dallarıyla uğraşan ve sağlıklı yaşam için spor yapan kişilerin yaralanmalarının ve ölümlerinin en aza indirilebilmesi için gerekli önlemlerin alınabilmesidir.

Araştrmanın alt amaçları:
1-Türkiye'de sporcuların ani ölüm ve yaralanma nedenlerinin bilimsel verilerle ve istatistiksel tespiti,
2-Profesyonel ve amatör sporcuların yaralanmaları ve ani ölümlerinin en aza indirilebilmesi yönünde alınabilecek önlemlerin tespiti,
3-Federasyonlar ve spor kulapieri tarafından sporcu sağlığına yönelik alınan tıbbi önlemler ile güvenlik önlemlerinin etkinliği ile önlem almayan kulüp ve federasyonlara yönelik uygulanacak etkin  yaptırımların tespiti,
4-Sporcu sağlığının korunması ve geliştirilmesi için ulusal farkındalığın artırılması yönünde alınacak tedbirler ile belirlenecek politikaların tespitidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder