31 Ekim 2013 Perşembe

Suat Kılıç, "Sporda Şiddet" ile ilgili Soru Önergesine Yanıt Verdi

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul milletvekili Durmuşali Torlak'ın sporda şiddet ile ilgili soru önergesini yanıtlamış.

Aşağıda sorular ve cevapları birlikte yer almaktadır.

"SORU 1- Hükümetleriniz döneminde, sporla ilgili şiddet olaylarında kaç kişi yaralanmıştır? Kaç kişi hayatını kaybetmiştir?
CEVAP 1- Asayiş olaylarıyla ilgili konular İçişleri Bakanlığının ilgi ve sorumluluk alanında bulunmaktadır.

SORU 2- Son Fenerbahçe-Galatasaray ve Göztepe-Tavşanlı Linyitspor maçlarında Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un ilgili hükümleri gereği Spor Güvenlik Kurulu yeterli tedbirleri almış mıdır?
CEVAP 2- Göztepe-Tavşanlı Linyitspor ve Fenerbahçe-Galatasaray futbol müsabakalarında, İl Spor Güvenlik Kurulu Kararları doğrultusunda İl Emniyet Müdürlüklerince gereken güvenlik önlemleri alınmıştır.

SORU 3- Sporda şiddetin önlenmesi için TBMM tarafından çıkarılan Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanuna rağmen istenmeyen olayların çıkması neden engellenememektedir?

SORU 4- Son olaylarda Bakanhğmızm İlımali olduğuyla ilgili iddialar doğru mudur? Doğru ise görevinizden ayrılmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız ne zaman istifa edeceksiniz? Düşünmüyorsanız bu olaylarm çıkmasındaki ihmallerin kime ya da kimlere ait olduğunu düşünüyorsunuz?

CEVAP 3,4- Gençlik ve Spor Bakanlığımızın koordinasyonunda, Ankara'da 17-18 Haziran 2013 tarihlerinde; Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Spor Genel Müdürlüğü yetkilileri ile futbol branşında Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig ile basketbol, voleybol ve hentbol branşlarının en üst liglerinde yer alan spor kulüplerinin başkanları ile ilgili federasyon yetkililerinin ve illerin Başsavcıları, İl Emniyet Müdürleri ve Gençlik Hizmetleri ve
Spor İl Müdürlerinin katılımı ile düzenlenen 'Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Çalıştayı'nda özel güvenliğin durumu da ele alınarak gerekli değerlendirmeler yapılmıştır.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının Ankara'da 31.07.2013 tarihinde düzenlediği 'Spor Müsabakalarının Güvenliği Çalıştayı'nda ise 6222 sayılı Kanun'un etkin bir şekilde uygulanmasına yönelik değerlendirmeler yapılmıştır.

Bilindiği üzere, 6222 sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre, futbol dalında en üst lig ile bir altındaki ligde bulunan kulüpler, güvenliğin sağlanması ve anılan Kanuna aykırı davrananların tespiti amacıyla kurulması gerekli olan teknik donanımları kendi kullanımındaki spor alanlarında kurmakla yükümlü kılınmış ve elektronik karta ilişkin hükümler hariç olmak üzere aynı yükümlülükler, basketbol, voleybol ve henthal dallarındaki en üst ligde bulunan kulüplerin kendi kullanımındaki spor alanları bakımından da geçerli sayılmıştır.

Bu yükümlülüklerin üç yıl içerisinde yerine getirileceği ve süresinde yerine getirilmemesi halinde ilgili spor kulüpleri hakkında idari para cezası uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Kanunda öngörülen bu süre 14/4/2014 tarihinde sona ermektedir.

Spor müsabakalarında yaşanan şiddetin ve istenmeyen olayların bir an önce önlenebilmesi için alınması gereken tüm güvenlik tedbirlerinin, bu arada elektronik kart ve elektronik bilet uygulamalarının, Kanun' da öngörülen son tarih beklenın eksizin ivedi olarak uygulamaya konulması hususunda Bakanlık Makamınca Türkiye Futbol Federasyonu yazılı olarak uyarılmıştır.

Diğer taraftan, E-bilet projesiyle, en üst iki profesyonel ligin stadyumlarındaki kapalı devre görüntü sistemlerinin yenilenmesi işinin ihalesini kazanan E-Kent ve Netaş Konsorsiyumu aralık ayı sonunda; TT Arena, Atatürk Olimpiyat, Bursa Atatürk, Eskişehir Atatürk, Hüseyin Avni Aker, Recep Tayyip Erdoğan, Rize Yeni Şehir ve Şükrü Saraçoğlu olmak üzere 8 statta e-bilet sisteminin hayata geçirileceğini taahhüt etmiştir.

Ayrıca, basketbol, hentbol ve voleybol üst lig müsabakalarının yapılacağı İl Müdürlüklerine ait ve federasyonların kullanımında bulunan tesislerde, ilgili Kanun ve Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, 2013-2014 sezonu başlamadan önce, Emniyet Genel  Müdürlüğünün görüşü alınarak hazırlanan şartname çerçevesinde, kamera güvenlik sistemleri ile kontrol odalarının kurulması hususunda çalışınalar  başlatılmış olup, bir  kısmı bitiriimiş kalan  kısmı ise  yakın tarihte bitirilecektir.

Müsabaka oynanan illerde Emniyet Genel  Müdürlüğüne "Spor  Güvenliği Şube Müdürlüğü" kurma yetkisi verilmiştir. Her spor güvenlik şube müdürlüğü, kendi teşkilatı içerisinde her kulübe yönelik olarak, yalnızca o kulüpten sorumlu "gözlemci polis" atamasını yapacaktır.

Ülkemizde spor müsabakalarında yaşanan şiddetin ve istenmeyen olayların önlenebilmesi ancak, ilgili (taraftarlar, kulüpler, federasyonlar, sporla ilgili kurum ve kuruluşlar, yazılı ve görsel basın ve yayın kuruluşları, eğitim ve öğretim kurumları ile güvenlik birimleri ve yargı organları vb.) bütün kurum ve kuruluşların yükümlülüklerini geciktirmeksizin yerine getirmesi ve işbirliği içerisinde çalışması ile mümkün olacaktır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder