30 Nisan 2012 Pazartesi

TFF Talimatları Değiştirdi

TFF, aylardan beri beklenen talimat değişikliğini sonunda gerçekleştirdi. TFF, değişiklikleri tablo ile açıklamak yerine Disiplin ve Müsabaka talimatlarının linklerini paylaşmayı tercih etti. Kamuoyu talimatların eski ve yeni versiyonlarını baştan sona okuyup değişiklikleri tespit etmek zorunda kalacaklar.

TFF sadece şike ve teşvik primi verilmesi ile bunlara teşebbüs edilmesinin disiplin hukuku açısından sonuçlarını düzenlemekle yetinmedi. TFF, bu suçlardan ötürü cezaların süresiz ertelenebileceğini de talimata ekledi. Böylece şike veya teşvik primi sebebiyle ceza alan kulüplerin cezaları süresiz ertelenebilecek. Kulüpler hiçbir ceza verilmemiş gibi faaliyetlerine devam edebilecekler.

Talimat değişikliklerini yakın zamanda detaylı biçimde değerlendireceğim. Şimdilik talimatların linklerini paylaşıyorum.

Son talimat değişikliği ve bunun duyuru tarzı Türkiye'de mevzuat bütünlüğünün sağlanmasında karşılaşılan zorlukları tekrar gündeme getirdi. Özellikle spor federasyonlarının mevzuatına ulaşmakta önemli engellerle karşı karşıyayız. Statü, yönetmelik, talimat değişiklikleri metinlere tarihleri belirtilerek işlenmiyor. Eski versiyonlara ulaşmak mümkün değil. Mevzuatın neden ve nasıl değiştiğini takip etmek çok zor.

Birkaç sene önceye kadar spor federasyonları mevzuatı Resmi Gazete'de yayımlatmak zorundaydılar. Böylece yıllar sonra bile Resmi Gazete'de yayınlanan metinler karşılaştırılabiliyor; böylece federasyonların nasıl yönetildiklerine dair fikir sahibi oluyorduk. Federasyonların uluslararası federasyonların mevzuatına, kanunlara, mahkeme kararlarına uyup uymadıklarını rahatça sorgulayabiliyorduk.

Bugün federasyonlar değişiklikleri kendi sitelerinden yayınlıyorlar. Çoğu zaman ana sayfadan değişiklikleri duyurma zahmetine bile girmiyorlar. Değişiklikler açıkça belirtilmiyor. Değişiklik gerekçeleri paylaşılmıyor.

TFF dışındaki özerk ve özerk olmayan federasyonlar mevzuattaki değişikliği Spor Genel Müdürlüğü'nün sitesinde de ilan etmek zorundalar. Ancak bu yükümlülük gereği gibi yerine getirilmiyor. SGM'nin sitesinde de gerekli bilgilere ulaşılamıyor.

Spor federasyonları, her türlü mevzuat değişikliğini Resmi Gazete'de yayımlamakla yükümlü tutulmalı. Mevzuat değişikliğinin uluslararası mevzuata uygunluğu açıkça gösterilmeli. Diğer ülke federasyonlarının mevzuatı ile karşılaştırma tablosu hazırlanmalı.

Spor federasyonlarına getirilecek yükümlülüklerin yasal zemine oturtulmalı ve ilgili düzenlemenin hazırlanmasında Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik dikkate alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder