1 Aralık 2014 Pazartesi

HDP milletvekili Nursel Aydoğan, Diyarbakırspor, Diclespor ve bölgedeki diğer futbol takımlarına yönelik ırkçı tezahürat ve kötü davranışlar yapıldığı iddiasıyla yazılı soru önergesi verdi.

Önerge metni aşağıdaki gibidir:


"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularıının Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Akif Çağatay Kılıç tarafından Anayasanın 96 ıncı ve İçtüzüğün 99 uncu maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Nursel Aydoğan
Diyarbakır Milletvekili

Cizrespor'a, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu Tarafından (PFDK), 2014 yılı Ekim ayında oynanan Cizrespor-Göztepe A.Ş. Ziraat Türkiye Kupası müsabakasında, taraftarların neden olduğu olaylar nedeniyle ceza verildi. Benzer bir durum Diyarbakırspor için de yaşanmıştı. Basına da yansıdığı üzere 23 Kasım 2014 tarihinde Diyarbakırspor-Çankırıspor karşılaşmasında, Diyarbakırspor taraftarına yönelik ırkçı sloganlar atılmış, Diyarbakırspor taraftarları da bunun üzerine ırkçı sloganlara karşı tezahüratta bulunmuştu. Çankırıspor taraftarlarının ırkçı sloganlarını dikkate almayan Türkiye Futbol Federasyonu temsilcisi Diyarbakırspor taraftarlarının ırkçılık karşıtı tezahüratlarını 'kötü ve çirkin bir tezahürat' gerekçesi ile raporlaştırarak PFDK'ya sundu. Diyarbakırspor kulübü yetkililerinin basına verdiği bilgilerde, yakın zamanda Erzincan'da gerçekleştirdikleri karşılaşmada benzer bir durum yaşadıklarını; kulüplerine ve kentlerine yönelik ırkçı tutumların maçta görevli temsilci tarafından dikkate alınmadığı buna karşılık, Çankırıspor ile gerçekleştirilen karşılaşmada ırkçılığı protesto eden taraftarlarının tutumundan dolayı kulüplerinin 'kötü ve çirkin tezahürat' uydurmasıyla rapor edilerek cezalandırmak istendiklerini belirtmişlerdir.

Bu bağlamda;

1- PDFK Diyarbakırspor-Çankırıspor'un 23 Kasım 2014 tarihinde oynadığı bir maçta Diyarbakırspor
taraftarının yapmış olduğu ırkçılık karşıtı tezahürattan dolayı Diyarbakırspor Kulübünün PFDK'na sevk edilmesinin gerekçesi nedir?

2- Diyarbakır Çankırıspor maçında olduğu gibi TFF temsilcilerinin Diyarbakırspor başta olmak üzere bölge takımlarının deplasman maçlarının bazılarında maruz kaldıkları ırkçı saldırılara yönelik işlem yapmamasının nedeni nedir? Bölge takımlarına yönelik TFF'nin ve PFDK'nın ayrımcı bir tutum sergilediği yönünde bir algının oluşma nedeni nedir?

3- Bölge takımlarının deplasmanda yaptığı karşılaşmalarda maruz kaldıkları ırkçı slogan, tezahürat ve saldırılar ile ilgili bugüne kadar kaç ev sahibi takım hakkında işlem başlatılmıştır? Bu nedenlerden dolayı kaç spor kulübüne ceza verilmiştir?

4- Son olarak Diyarbakırspor-Erzincanspor kulüpleri arasında oynanan maçta yapılan ırkçı tezahüratlardan son'ra Erzincanspor kulübüne herhangi bir ceza verilmiş midir? Erzincanspor herhangi bir ceza almamış ise gerekçesi nedir?

5- Yakın zamanda Cizrespor Kulübünün ve yine hemen ertesinde Diyarbakırspor kulübünün PFDK'na sevki yönünde haklarında karar verilmesi ideolojik bir durum değil midir?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder