5 Aralık 2014 Cuma

Eskrim Federasyonu'nun Dopingle İmtihanı

Dile kolay! 5 sene önce Türkiye Eskrim Federasyonu’nun dopingle ilgili mevzuatını gündeme taşımıştım. Bu konu bugün de gündemde yer alacak gibi. Bu konuyla ilgili yazılarımı şu linklerden okuyabilirsiniz: http://goo.gl/HSbhMUhttp://goo.gl/VMw5AM.
5 sene önce sormuştum: Dopingle Mücadele Talimatı nerede?
Bugün yine soruyorum: Dopingle Mücadele Talimatı nerede?
Bu soruyu neden sorduğumu açıklayayım.
2007 yılında yürürlüğe giren Türkiye Eskrim Federasyonu Disiplin ve Ceza Talimatı‘nda doping tek bir madde ile düzenleniyor. Bu madde ile (md. 25) “dopingle ilgili kuralların ve bu kurallara aykırı hareket edilmesinin müeyyidelerinin Türkiye Eskrim Federasyonu Dopingle Mücadele Talimatı‘nda düzenleneceği” öngörüldü.
Öngörüldü öngörülmesine de, Disiplin ve Ceza Talimatı’nın yürürlüğe girmesinin üzerinden 7 sene geçti ancak Dopingle Mücadele Talimatı henüz yayınlanmadı.
Bu talimatın yayınlanmasına da gerek yok. Zira artık başka bir talimat uygulanıyor.
Dopingle mücadele, 2011 yılından beri Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı ile yürütülüyor. Bugün özellikle 4 düzenlemenin dikkate alınması gerekiyor.  Türkiye Dopingle Mücadele TalimatıDoping Kontrolü TalimatıTedavi Amaçlı Kullanım İstisnası Talimatı ve 2014 Yasaklılar Listesi (1 Eylül 2014).
Federasyonun sitesinde dopingle mücadele için sözde özel sayfa açılmış: http://eskrim.org.tr/anti-doping.html. Bu sayfadaki açıklamalar yetersiz. Antrenörlere, sporculara yönelik eğitim dokümanları yok. Bilgilendirme kılavuzları yok. Bir form, 2014 yılı Yasaklılar Listesi ve TMOK’un sitesine link verilmekle yetinilmiş.
Federasyonun dikkat etmesi gereken bir husus var. Yukarıda sayılan mevzuat 1 Ocak 2015 tarihinde kadük olacak. Dünya Dopingle Mücadele Ajansı‘nın kabul ettiği yeni Kod ve ikincil mevzuat 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girecek. (Mevzuat için bkz. http://sporvehukuk.blogspot.com.tr/2014/09/wada-kodu-2015-ve-ikincil-mevzuat.html)
Türkiye Eskrim Federasyonu, Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı’nı, bu talimat güncel değil ise 2015 WADA Kodu’nu ve FIE kurallarını temel alarak mücadeleyi yürütmek zorunda kalacak.
Türkiye Eskrim Federasyonu bu uyum sürecini hemen geride bırakabilir mi? Şüphe duyuyorum.
Federasyon, dopingle mücadelede istekli değil. Bu konuyu ciddiye almıyor.
Nasıl bu kadar kolay böyle bir iddia ileri sürebiliyorum?
Açıklayayım.
2006 yılında Eskrim Federasyonu’na özerklik verildi. Federasyon bir Ana Statü Taslağıhazırladı ve kamuoyu ile paylaştı. Bu taslakta dopingle ilgili önemli düzenlemeler vardı:
1) Yönetim kurulu kararı ile doping kurulu oluşturulabileceği öngörüldü.
2) Federasyon Merkez Teşkilatı’nda “Sağlık ve Doping Kurulu” yer aldı.
3) Yönetim kurulunun görevleri arasında dopingle ilgili kontrolleri yaptırtmak ve sonuçlarını karara bağlamak da yer aldı.
Ne yazık ki dopingle mücadeleye ilişkin bu düzenlemeler kabul edilmedi ve özerk federasyonun ilk ana statüsü bu düzenlemeler olmaksızın 2007 yılında yürürlüğe girdi.
Eskrim Federasyonu, dopingle mücadeleye hiç eğilmeden 7 yıl geçirdi.
3 Nisan 2014’te yürürlüğe giren yeni Ana Statü‘de dopingle mücadeleye ilişkin hükümler aradık ancak yine yanıldık. Bugün TEF bünyesinde doping kurulu yok. Bu konuda hiçbir çalışma yok.
TEF’in Ana Statüsü’nün yürürlüğe girdiği dönemde toplam 39 bağımsız federasyonun ana statüsü değişti. Bu federasyonlardan çok azı, dopingle mücadeleyi federasyonun görevi olarak kabul etti.
Bazı federasyonlar (Türkiye Sutopu Federasyonu ve Türkiye Yüzme Federasyonu) sadece dopingle mücadele etmeyi ve önlem almayı öngördü.
Dört federasyon (Türkiye Masa Tenisi Federasyonu, Türkiye Boks Federasyonu, Türkiye Binicilik Federasyonu, Türkiye Bilardo Federasyonu), bağlı olduğu uluslararası federasyonun dopingle mücadele kurallarını aynen uygulayacağını ilan etti.
Sadece bir federasyon (Türkiye Okul Sporları Federasyonu), ana statüsü aracılığıyla Genel Müdürlüğün işbirliği yaptığı dopingle ilgili kurumların alacağı kararlara uyacağına dair taahhütte bulundu.
Türkiye Eskrim Federasyonu da, diğer federasyonlar gibi dopingle mücadeleyi es geçti. İdealist şekilde hazırlanan ana statü taslağına sadık kalamadı. Dopingle mücadeleyi görevleri arasında görmekten ısrarla imtina etti.
TEF, bu konuda o kadar duyarsız ki, talimatlarını hukuka uygun hale getirmeye üşeniyor.
TEF’i uyarmam gerekiyor. Federasyon bu konuya ilgisiz kalmaya devam ederse, yönetimini zor günler bekleyecek.  Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu‘na dopingle mücadele ile ilgili olarak bağımsız federasyonların çalışmalarını değerlendirerek gerekli tedbiri almayan federasyonlara ilişkin raporunu Bakanlık Makamına sunma görevi getirildi.
Muhalefet kanadı, TEF’in dopingle mücadeleyi savsakladığını, gerekli tedbirleri almadığını ispatlar ve teşkilatın dikkatini bu konuya çekmeyi başarırsa, federasyon başkanı görevden alınabilir, Bakan’ın çağrısıyla olağanüstü genel kurul toplanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder