18 Ağustos 2015 Salı

CAS, Aslı Çakır Alptekin Kararı'nı Açıkladı

Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Aslı Çakır Alptekin ile ilgili kararını bir basın bülteni ile duyurdu ve ilgili kararı resmi Internet sitesinde yayınladı.

CAS’ın gerekçeli kararında Aslı Çakır Alptekin’i 8 yıl hak mahrumiyetine götüren süreç kısaca anlatılmış.

10 Ocak 2013'te Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF), Alptekin’in 29 Temmuz 2010 ilâ 17 Ekim 2012 tarihleri arasında biyolojik pasaportundaki aykırı değerler bulunduğu gerekçesiyle Alptekin’i doping ihlali yapmakla suçladı.

Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Disiplin Kurulu, biyolojik pasaporttaki değer sapmalarının tek başına doping kuralı ihlaline karar verilmesi için yeterli olmadığına ve Alptekin’e ceza verilemeyeceğine karar verdi TAF Disiplin Kurulu, Alptekin hakkında verilen geçici tedbiri de kaldırdı. TAF Disiplin Kurulu, karara karşı Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu’na başvurulabileceğini hatırlattı.

IAAF, mevzuatın verdiği yetki ile doğrudan CAS’a başvurdu. IAAF, TAF Disiplin Kurulu’nun kararının kaldırılmasını ve Alptekin’e, ikinci doping ihlali sebebiyle, ömür boyu men cezası verilmesini talep etti.

CAS Hakem Heyeti, 2 Haziran 2015 tarihi için duruşma günü belirledi. IAAF, TAF ve Aslı Çakır Alptekin CAS’ı bir anlaşmaya varmaları sebebiyle duruşmaya gerek kalmadığı konusunda bilgilendirdiler. Taraflar söz konusu anlaşmayı 17 Haziran 2015 tarihinde CAS’a sundular.

Taraflar arasındaki anlaşmanın şartları özetle aşağıdaki gibi belirlendi:
1) Aslı Çakır Alptekin’in 29 Temmuz 2010 ilâ 17 Ekim 2012 tarihleri arasında bir çeşit kan dopingi yaptığı ve doping kurallarını ihlal ettiği kabul edilmiştir.
2) Aslı Çakır Alptekin ikinci kez doping ihlali yapmıştır. İkinci ihlalin yaptırımı ise 8 (sekiz) yıl hak mahrumiyetidir.
3) Aslı Çakır Alptekin’in cezası 9 Ocak 2021 tarihinde sona erecektir.
4) Aslı Çakır Alptekin, 29 Temmuz 2010 ilâ 17 Ekim 2012 tarihleri arasında katıldığı 11 yarışmadan diskalifiye edilmiş ve dereceleri iptal edilmiştir.
5) Aslı Çakır Alptekin, 2012 Londra Oyunları altın madalyası başta olmak üzere 4 madalyasını iade edecektir.
6) Aslı Çakır Alptekin 15.000 Amerikan Doları tutarındaki para ödülünü iade edecektir.
7) Aslı Çakır Alptekin ve TAF, yargılama masraflarından sorumlu olacaktır.

CAS’ın kararında usul hukukuna ilişkin ilginç noktalar var. Ayrıca Türkiye Atletizm Federasyonu’nun pasif tutumu da dikkat çekiyor.

Kararla ilgili görüşlerimi ileride birkaç yazı ile paylaşacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder