10 Haziran 2014 Salı

Bisikletliler Derneği'nden Kıtalararası Bisiklet Gezisi Hakkında Açıklama

Geçen Pazar kıtalararası bisiklet gezisi düzenlendi. Bisikletliler Boğaziçi Köprüsü'nden geçtiler.

Bu organizasyonda bazı tatsız olaylar yaşanmış. Bu olayların önemli kısmını baştan tahmin ettiğim için organizasyona katılmamıştım. Öngörülemeyen olay ise, bisikletlilerin bir arabanın camlarını parçalamaları oldu.

Aşağıda organizasyonu üstlenen Bisikletliler Derneği yönetim kurulunun açıklaması yer alıyor. Sanki kendilerinin hiç sorumluluğu yokmuş gibi herkesi suçlamışlar. Bu açıklama ile ilgili yorumlarımı daha sonra paylaşacağım.

İşte o açıklama:

"Pazar günü etkinliğimizde yaşanan üzücü olay üzerine açıklama ihtiyacı doğmuştur, ancak olay hakkında olaya karışan kişler ile tek tek konuşup inceleme yaptıktan sonra açıklamayı daha uygun bulduk.
Dernek olarak kurulduğumuz 2008 yılından bu yana her yıl başarı ile gerçekleştirdiğimiz Birleşmiş Milletler Dünya Çevre Günü, Kıtalararası bisiklet gezisi toplumda bisikletin çevreye katkıları konusunda farkındalık yaratmak amacı ile başlatılmıştı.
Tüm yazışmalar Mayıs ayı içinde yapılmış, İstanbul Valiliği taleplerimiz doğrultusunda Emniyet Asayiş, Trafik, Sağlık, Milli eğitim, Çevre ve Şehircilik, Karayolları il müdürlüklerini bu etkinliğin yapılması için görevlendirmiş, 
Bakıköy belediyesi ve diğer sponsorlarında desteği ile etkinlik için tüm hazırlıklar tamamlanmıştır.

Lütfi Kırdar Kültür Merkezi önünde ki buluşmada her şey olağan başlamış, çekiliş numaraları sorunsuz dağıtılmış, destek araçları, eskortlar, takip araçları hazır şekilde ilk bölüm olan Mecidiyeköy - Şişli - Balmumcu geçişleri Polislerin mükemmel emniyet tedbirleri ile geçilmişti. 
Köprü üzerinde tamamen kapatılmasını bu yıl kafile katılımcı sayısı da dikkate alınarak geçişin uzun süreceği dikkate alınarak bu yıl sınav'a girecekler de dikkate alınarak iki şerit olarak düşünüldü. Ancak sabah Emniyetten gelen bilgi Boğaz köprüsünde son dakika da Emniyetin köprüyü iki şerit değil bir şerit olarak size tahsis edeceğiz denmesi bizler için günün ilk kötü süprizi olmuştur.
Emniyetin bu kararının gerekçesi ise aynen şöyle ; tek şeritte arıza olması halinde çekici gönderemiyoruz müdahale edemiyoruz, bu neden ile iki şerit motorlu taşıtlara bir şerit size ayrılacaktır. Açıklaması gelmiştir.
Bu karar değişikliği bizlere köprü üzerinde bir hayli sıkıntılı anlar yaşatmıştır.
Bu etkinlikle bizlerle pedal çeviren Karayolları Bölge müdür yardımcısı ve Köprüden sorumlu Yüksek Mühendis de tek şeridin yetersiz olduğunu kabul etmiştir, ancak bu karar tamamen Emniyet'e aittir. 
Daha sonra her yıl sıkıntı yaşadığımız Beylerbeyi - Üsküdar arasında trafiğin tamamen durdurulmasını talep etmiştik ancak bazı yıllar bir türlü gerçekleştirilemedi. Bu sıkıntılı bölge köprüden tamamen ayrı trafik ekiplerinin sorumluluğunda olup, bu yıl da bu bölge de aynı sorunla maalesef karşılaştık, trafik karşıdan akmaya devam etti, burada sorun trafiğin akması yanında diğer yandan bisikletli grubun köprü üzerinde Avrasya Maratonunda kahvaltı edenlerin, dans edenlerin yaptığı gibi bu etkinlik amaç ve hedefleri dışında farklı amaçlarla durmasıdır.
Bu durmalar sonucunda grup bölündüğünde aralar açıldığında aralara araçlar girebilmekte geride kalanlar için kavşakta görevli polisler "sürücülerin bekletilmelerine karşı tepkileri yanında galiba konvoy bitti" diyerek trafiği açmaya başlaması sıkıntımızı daha da arttırmıştır.
Tüm bu yol güvenliği sağlayıcı tedbirlerde derneğimizin bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Etkinliğimizde Emniyetce alınan tedbir, konvoy geçene kadar trafik durdurulması şeklinde idi. 
Bu kadar büyük katılımcı sayısı öncü ve artçı gerektirdiği gibi tecrübeli herkesin sorumluluk hissedip grup içinde yancılık yapması gerekmekte idi..
Binlerce kişiye bin kadar yancı görevlendirmek kadar imkansız bir durum olamaz, yurt dışı örneklerde de bunu görebilirsiniz. Avrasya Maratonu halk koşusunda benzerdir, herkes belirlenen güzergahda koşusunu tamamlamaktadır.
Üsküdar dan sonra Harem'e kadar bölünmüş sahil yolu herkes için oldukca güvenli olup son sıkıntılı noktamız Harem otogar çıkışı oldu. Bu noktada Emniyetin yeterli personel bulundurmayışı bizlere ciddi sıkıntı yaşatmıştır. 
Varış alanına girdikten bir süre sonra dışarıda yaşanan istenmeyen olaylar zinciri hepimizi derinden üzmüştür.
Harem kavşağıda varış alanına girişte polis memurunun kestiği yolda araçlardan biri son bisikletçi geçerken Fidan Özyürek üzerine sürüp ani fren yapınca eşi Cengi Özyürek tarafından tepki gösterilmiş ve çevredeki diğer bisikletlilerinde katılımı ile büyüyen tepki olmuş, bu tepkiden korkan sürücü gaza basıp kaçmaya kalkınca biraz ileride duran Mert Özdemir ve Ali Yayla arkadaşlarımıza çarparak hafif yaralanmalarına sebep olmuştur. Tüm arkadaşlarımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimizi gönderiyoruz. Kabul etmeleri halinde kendilerine Avukat desteği vereceğiz. 
Olay anında etkinliğin bisiklet bölümü sona ermiş çekilişin başlaması için herkes sabırsızlanıyordu, bu arada gerçekleşen olay da herkesin koştuğu yerde ne olduğunu anlayabilmek için ilk anda olay yerine yönetim kurulu üyelerimizin tümü gitmiş görülen yaralılar ve linç edilmek üzere olan araç içindeki çocuk ve kadınları görünce şok olmuşlar bir arkadaşımız telsizden ambulans diye bağırırken diğer polis desteği gerekiyor diye çağrı yapıyordu.
Mevcut fotoğraf ve videolarda yönetim kurulu üyelerimiz ve temsilcilerimiz çevredekileri sakinleştirmeye çalışırken, kısa süre sonra gelen bilgi ise arkadaşlar hafif yaralı mesajı ile rahatladık ve çekilişe devam etmenin ortamı sakinleştirmek için daha doğru olacağı görüşü ile hareket ettik aksi takdirde çekiliş durdurulsa tüm dikkatler olay yerine yönelecek ve olay daha da büyüyebilecekti.
Ortamın biraz sakinleşmesi hepimizi rahatlattı ancak bu istenmeyen olay bisiklet kültürünün gelişimi farkındalık yaratmak için yaptığımız çabalara gölge düşürmüştür.
Sonuç olarak bu etkinliğin güven içinde gerçekleşemesi için gerekli tüm hazırlıklar, toplantılar ve yazışmalar daha önce yapılmış olmasına rağmen Emniyet teşkilatımızın Üsküdar ilçesinde yeterince tedbir alamayışı bu sıkıntı ve olayları yaşamamıza neden olmuştur.
Yaralı arkadaşlarımıza tekrar geçmiş olsun diyoruz.
Büyük emek ile hazırlanan etkinlik, müsaade alınan amaç ve hedefler doğrultusunda gerçekleştirilmeye çalışılırken derneğimizden kaynaklanan hatalar için özür dileriz.
Etkinlik detaylı değerlendirilmekte olup önerileriniz doğrultusunda aksaklıkların tekrar yaşanmaması için gerekli özen gösterilecektir.
Saygılarımızla,
Bisikletliler Derneği Yönetim Kurulu"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder