15 Haziran 2013 Cumartesi

UEFA'nın Yeni Disiplin Yönetmeliği'ndeki Şike Düzenlemeleri

UEFA, şike ve ırkçılığa karşı savaş açtı. UEFA bu amaçla disiplin yönetmeliğinde önemli değişiklikler yaptı.

Öncelikle, şike için soruşturma zamanaşımı ortadan kaldırıldı. Şikenin üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin soruşturma açılabilecek.

TFF'yi de yakından ilgilendiren yeni hüküm ise UEFA'ya şikeyi cezalandırmayan ulusal federasyonlara yaptırım kullanma yetkisi veriyor.

UEFA'nın ulusal federasyonlara yaptırım uygulama yetkisinin, 3 Temmuz süreci açısından TFF'ye karşı kullanılıp kullanılamayacağı tartışılabilir. Bu hükmün geriye etkili hüküm doğurmayacağı ileri sürülebilir. Bununla birlikte, UEFA'nın gelecek hafta içinde Fenerbahçe ve Beşiktaş JK'ye ceza vermesi durumunda, TFF'nin bu cezaları temel alarak ilgili yönetici ve kulüplere ceza vermemesi UEFA'nın dikkatini çekebilir.

UEFA, dün yaptığı açıklamada Disiplin Kurulu kararlarının TFF kurullarının kararlarına etki edip etmeyeceği konusunun henüz tartışılmadığını açıkladı. Türk medyasında iddia edilenin aksine, TFF kurullarının kararlarının değişmeyeceği şeklinde kesin bir beyanda bulunmadı.

UEFA Disiplin Kurulu Fenerbahçe ve Beşiktaş JK'ye ceza verirse, büyük bir hukuk savaşı başlayabilir. Kulüpler CAS'a başvurur mu; ülkenin yüksek menfaatleri yine CAS sürecini etkiler mi bilinmez.

Gelecek günlerde sık sık tartışılacak UEFA Disiplin Yönetmeliği'ni okumakta fayda var. İşte yönetmeliğin linki: http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/Tech/uefaorg/General/01/95/84/21/1958421_DOWNLOAD.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder