1 Mayıs 2012 Salı

PFDK ne tarafsız ne de bağımsızdır!

TFF, Etik Kurulu raporunu aynen kabul etti ve raporu PFDK'ya sevk etti. PFDK, 16 takımın savunmasını aldıktan sonra kararlarını açıklayacak.

PFDK'nın yapısını incelediğimizde kurul üyelerinin kulüp temsilcilerinden oluştuğunu görüyoruz. Hatırlanacağı üzere, Trabzonspor başkanı Sadri Şener, TFF kurullarına adamlarını soktuğunu açıklamıştı.

Sadri Şener'in açıklamalarını hatırlayalım:

"“İki arkadaşımız yönetim kuruluna girdi. Kurullar değişti ama o değişen kurullara da arkadaşlarımızı soktuk. Bugüne kadar sürecin hep dışında kaldık ama artık sürecin tam içindeyiz. Süreci yöneten ve istediğini alan bir güç haline geldik. Yıldırım Demirören’le sürekli görüşüyoruz. Şu anda camiadan ve taraftarlardan tepki var ancak attığımız adımların ne kadar yerinde ve haklı adımlar olduğunu yakında herkes görecek.

Görünen o ki, Trabzonspor'un yönetim kurulu bünyesindeki temsilcileri süreci istedikleri gibi yönetemediler. Şimdi PFDK'daki kulüp temsilcilerinin ne yönde karar verecekleri merak ediliyor.

PFDK üyelerinin kulüplerle yakın ilişkileri, PFDK'nın kararlarını daha tartışılır hale getirecek.

Kulüpler bu sakıncayı dile getirmeye başladı. Fenerbahçe, PFDK'nın Trabzonlu yöneticisi Yusuf Reha Alp'in görevden alınması için başvuruda bulundu.

Belirtmek gerekir ki, PFDK üyelerini görevden alınamazlar. Ancak kurul üyeleri, tarafsızlıklarından ciddi şüpheyi gerektirecek haklı sebeplerin varlığı halinde ilgili dosyaya ilişkin olarak kuruldan derhal çekilmek zorundadır.

TFF Disiplin Talimatı'na göre, PFDK üyesi bir kulübün herhangi bir kurulunda görev alıyorsa ve ilgili disiplin dosyası  üyenin görev aldığı kulüple ilgili ise, o üyenin tarafsızlığından ciddi şüphe edilmesini gerektirecek haklı bir sebep söz konusudur.

İlk okumada, disiplin talimatının sadece kulüp kurullarında görev almayı tarafsızlık açısından şüphe doğuran haklı sebep olarak kabul ettiği; kulüp üyeliğinin ise haklı sebep olamayacağı iddia edilebilir. Oysa kulüp kurullarında görev alınması sadece örnek olarak belirtilmiştir. Disiplin Talimatı'nın 72. maddesinde "Özellikle aşağıda belirtilen hallerde üyenin tarafsızlığından ciddi şüpheyi gerektirecek haklı sebebin var olduğu kabul edilir" cümlesindeki "özellikle" ifadesi, maddede yer alan durumların sınırlı sayıda olmadığını göstermektedir.

Bir kulübün herhangi bir kurulunda görev almak için illa o kulübün üyesi olunması gerekmemektedir. Hatta Fenerbahçe, Galatasaray, BJK ve Trabzonspor gibi bünyesinde halka açılan şirketler bulunan kulüpler, bu şirketlerin yönetim kurullarında toplam yönetim kurulu üye sayısının üçte birinden az olmamak üzere bağımsız üyeler bulundurmak zorundadır.

TFF, kulüp kurullarında sadece profesyonel görev yürüten kimselerin kulüple ilgili disiplin dosyasında tarafsız kalamayacağını kabul ederken; kulübe taraftarlık bağı ile bağlı olan ve kulübünün menfaatlerini her şeyden üstün tutacak kişilerin tarafsızlıktan ödün vermeyeceklerini düşünnmüş olabilir mi?

TFF, kulüp üyelerinin TFF bünyesinde görev yapmalarını engelleyecek hükümleri elemiş ve futbol dünyasında baskın kulüplere bağlılık yemini etmiş kimselerin yönetim kurulu, PFDK ve Tahkim Kurulu'nda görev almasının önünü açmıştır.

Bugüne kadar, PFDK ve Tahkim Kurulu üyelerinin bir dosyadan çekildiklerini duymadım. Bu durumda, yargılanan kulüpler PFDK'nın ilgili üyelerinin tarafsızlığı ile ilgili şüphelerini paylaşabilir ve itirazda bulunabilirler. Böyle bir itiraz durumunda, PFDK itiraz edilen üyenin yokluğunda toplanarak itirazı karara bağlamak zorundadır. PFDK'nın kararına karara karşı ise ancak Disiplin Kurulu’nun disiplin dosyasına ilişkin nihai kararı ile birlikte Tahkim Kurulu’na başvurulabilecektir.

Fenerbahçe de PFDK'ya yapacağı savunmada Yusuf Reha Alp'in tarafsızlığı hakkında ciddi şüpheler olduğunu iddia ederek itirazda bulunacaktır. Benzer itirazlar diğer kulüpler tarafından diğer kurul üyeleri hakkında ortaya konulacaktır. Örneğin, PFDK başkanı 

PFDK'nın kararlarına itiraz edilmesi durumunda bu sefer Tahkim Kurulu'nun yapısı tartışılacak. Türkiye'de yıllar önce değiştirilmesi gereken kurul yapısı, ilerleyen günlerde kurul başkanı Av. Engin Tuzcuoğlu'nun şike ve teşvik primi ile ilgili makaleleri, görüşleri ve Spor Hukuku Enstitüsü bünyesinde verdiği mütalaa sebebiyle gündeme taşınacak.

Oysa Tahkim Kurulu, sayın Tuzcuoğlu'ndan bağımsız şekilde tartışılmalı. Birkaç gün içinde kurulla ilgili görüşlerimi paylaşacağım.

TFF yönetim kurulu, PFDK ve Tahkim Kurulu üyelerinin nasıl belirlendiklerini; büyük kulüplerin kontenjanları olduğunu biliyoruz. Bu yapı değişmedikçe kurullar kararlarını her zaman forma aşkı ve kulüp menfaatlerini dikkate alarak verecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder