21 Temmuz 2013 Pazar

RTÜK'ten "Önemli Olaylar" Listesi

Pazar gününe Radikal'in haberi ile uyandık.

Radikal muhabiri Miray Çimen'in haberine göre, RTÜK şifresiz ve ücretsiz yayınlanması gereken "önemli olaylar listesi" hazırlamış.

Liste şöyle:

1- Yaz, Kış ve Paralimpik Olimpiyat Oyunları,
2- FIFA Dünya Kupası yarı final ve final karşılaşmaları,
3- UEFA Avrupa Kupası Kupası yarı final ve final karşılaşmaları,
4- Türk milli futbol takımlarının eleme ve final karşılaşmaları,
5- Türkiye Kupası (futbol, basketbol, voleybol, hentbol) karşılaşmaları,
6- Avrupa kupalarında (futbol) Türk takımlarının oynadığı bütün maçlar ile yarı final ve final karşılaşmaları, UEFA Avrupa Ligi karşılaşmaları ve UEFA Şampiyonlar Ligi karşılaşmaları, UEFA süper kupa maçları,
7- Dünya Şampiyonası (her branşta) yarı final ve final karşılaşmaları,
8- Avrupa şampiyonaları (her branş) yarı final ve final karşılaşmaları,
9- Türkiye’de yapılan uluslararası tenis organizasyonları,
10- Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu,
11- Akdeniz Oyunları,
12- Avrasya Maratonu,
13- İslam Dayanışma Oyunları,
14- Kırkpınar Yağlı Güreşleri,
15- Mevlana anma törenleri (Şeb-i Arus),
16- Yunus Emre şenlikleri,
17- Hacı Bektaşi Veli anma törenleri,
18- Nevruz etkinlikleri,
19- Boğaziçi kıtalararası yarışmalar.

Görüldüğü üzere, listenin önemli kısmı spor karşılaşmalarına ayrılmış.

Sporseverler için güzel haberler var. Bundan böyle Türk futbol milli takımının tüm resmi maçlarını ve Türk futbol kulüplerinin Avrupa Kupası maçlarını şifresiz ve ücretsiz izleyebileceğiz.

Geçen hafta içinde Avrupa Topluluğu Adalet Divanı, UEFA ve FIFA aleyhine karar verdi. Birleşik Krallık ve Belçika Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası finallerinin toplumun yakından takip ettiği çok önemli olaylar olduğu gerekçesiyle bu turnuvaların ücretsiz ve şifresiz yayınlanması kararı almıştı. UEFA ve FIFA buna itiraz etti. ATAD ise devletlerin bu yönde yetkisi olduğunu belirterek davaları reddetti.

RTÜK'ün listesi de bu kararların yayınlanmasından birkaç gün sonra açıklandı.

Liste beni memnun etmedi. Sebeplerini açıklayayım.

1) Futbolda Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası'nın sadece yarı final ve final karşılaşmaları liste kapsamında.

ATAD kararlarında ise bazı devletlerin Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası organizasyonlarında tüm turnuvanın listeye alındığını gördük. RTÜK'ün tüm organizasyon yerine yarı final ve final müsabakaları ile sınırlı liste hazırlaması Avrupa'daki örnekleriyle uyuşmuyor.

2) Sadece Türk futbol takımlarının maçları listeye alınmış. Diğer spor dallarında faaliyet gösteren milli takım ve kulüplerin maçları yine şifreli yayınlanabilecek. Örneğin, basketbol hayranları Türk takımlarının Euroleague ve diğer turnuvalardaki maçlarını şifreli izlemek zorunda kalacaklar. Oysa futbol seyircileri takımlarının maçlarını özgürce takip edebilecekler.

3) Türkiye'de düzenlenen onlarca uluslararası spor organizasyonu arasında sadece uluslararasrı tenis organizasyonları listeye alınmış. Tenise özel düzenlemenin sebebini anlamadım.

4) FIFA Dünya Kupası ve UEFA Avrupa Kupası'nın ayrıca belirtilmesi gerekmiyor. Her branşta Dünya Şampiyonaları ve Avrupa Şampiyonaları'nın yarı final ve final maçları listede yer alıyor.

5) İslam Dayanışma Oyunları'nın listede yer almasının sebebi nedir? Toplumun bu Oyunlar'a ilgisi olması bir yana bu Oyunlar'dan haberdar mıdır?

Laik bir devlet olan Türkiye'nin milli takımlarının İslam Dayanışma Oyunları'na katılması Anayasa'ya uygun mudur? Devleti temsil eden milli takımlar, İslam temelli spor karşılaşmalarına katılabilir mi?

Bu liste futbol tutkunlarını sevindirdi. Sporseverlerin boynu bükük kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder