1 Haziran 2012 Cuma

TFF, Avrupa'ya Gidecek Kulüpleri Açıkladı


Türkiye Futbol Federasyonu, UEFA'ya önümüzdeki sezon Avrupa kupalarında mücadele edecek takımların listesini gönderdi. Buna göre;


Spor Toto Süper Lig'i şampiyon olarak bitiren Galatasaray, 2012-2013 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne gruplardan katılacak.

Lig ikincisi Fenerbahçede Şampiyonlar Ligi'ne eleme turundan dahil olacak.

Trabzonspor, Beşiktaş ve Bursaspor da UEFA Avrupa Ligi'nde yer alacak.

TFF'nin UEFA tarafından men edilen Beşiktaş ve Bursaspor'u listeye alması bazı kesimlerini şaşırttı. TFF, bu kulüplerin CAS'tan yürütmeyi durdurma kararı alacağını düşünüyor olmalı.

Beşiktaş'ın CAS'tan yürütmeyi durdurma kararı alması imkansız. Gerçeğe aykırı belge verdiği açıkça ortada olan bir kulüp tedbir kararı alamaz.

Bursaspor'un durumu ise özellik arz ediyor.

Sadece bir uyuşmazlık, borcunu ödememe sebebiyle Avrupa Ligi'ne alınmayan Bursaspor,  bu karara yapacağı itirazı "cezanın ölçüsüz olacağı" gerekçesine dayandıracaktır.

CAS, FC Sion davasında verdiği kararda, UEFAdisiplin mevzuatında yer alan kuralların ölçülü olduğuna karar vermişti. UEFA, mevzuatın ve bunun uygulamasının AB hukukuna uygun olduğuna dair tespit kararı istemiş ancak CAS bu konuda yetkisiz olduğunu belirtmişti.

CAS'ın FC Sion kararı o olaya özgü idi. FC Sion'un göz göre göre transfer yasağına aykırı hareket ettiği dikkate alınırsa, Bursaspor'un kusuru ağır nitelendirilemez. Bursaspor'un CAS önünde şansı var.

Yabancı haber ajansları Fenerbahçeve Trabzsonpor'un da durumunun riskli olduğunu iddia ediyorlar.

İddiaya göre, TFF Tahkim Kurulu en geç bu akşam (Cuma akşamı) kararını açıklayacak. Kurul, ceza mahkemesinin tahliye talepleri ile ilgili kararını bekliyormuş.

TFF Tahkim Kurulu, ceza mahkemesinin tahliye kararı ile bağlı değil. Zira mahkeme beraat veya mahkumiyet kararı vermiyor. Hakkında tahliye kararı verilecek kimseler henüz beraat etmedikleri gibi, tutuklulukları devam eden sanıkların da suçlu oldukları iddia edilemez. TFF Tahkim Kurulu'nun ceza mahkemesi kararını beklemesi sadece pratik sebeplere dayanıyor olabilir. Kurul çoktan kararını vermiş olmalı.

UEFA'nın Beşiktaş ve Bursaspor ile ilgili kararları UEFA'nın Fenerbahçeile ilgili olası kararı hakkında fikir veriyor.

TFF'nin artık eldeki deliller ışığında hukuka uygun, belli menfaat çevrelerini kollama kaygısı taşımadan karar vermesi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder